Förberedelse och rustning av båt

Hösten vintern 2008

Detta är en berättelse om köp, förberedelse och leverans av vår nya båt Sun Odyssey 42 DS med namnet ”Lady Glion”

 

 

I augusti 2008 närmare bestämt den 22 augusti reste Alice och jag ner till Orust på båtmässa. Efter en sista koll på andra båtar visste vi nu vilken båt vi ville ha. Nämligen en Sun Odyssey 42 DS

Dessförinnan hade vi under nästan ett halvårs tid rest runt både i Sverige och Norge och tittat på många olika båtar. Vi hade gjort en ganska omfattande kravlista på hur den båt som ville ha skulle se ut. De övriga båtar vi tittade på var bland annat Oceanias 40, Bavaria, Dufour mm. Nu var vi ganska nöjda med den båt vi hade utsett. Nu var det bara att slutförhandla om pris och villkor.

Vi hade tidigare fått en offert på båten av Navarks Handels AB Vi begärde nu en kompliterande offert av Tobias Bernström på Navark. Efter någon timmes förhandlande fram och tillbaka tog vi varandra i hand och affären var genomförd. Jag tror att båda parter var ganska nöjda. Jag var i varje fall nöjd Men det skull visa sig lite annorlunda längre fram. Vi hade nämligen gjort upp affären i Euro. Vid detta tillfälle stod Euron i 9,50 Nu i skrivande stund står den i 11,50 Vad göra, det är inget man kan göra något åt. Så det är bara att bita i det sura äpplet och gilla läget. Såvida man inte skall avstå från affären. Men den tanken finns inte. Man får trösta sig med att räntan är låg så att man kan få igen en liten del där.

 

Hösten och vintern präglas av väntan och förberedelser.

Vi bestämde att när påsken kommer skall vi resa ner till Marseille och ta emot vår nya båt och bottenmåla och rusta henne.

Men innan dess var det en hel del utrustning som skulle införskaffas till båten. Det var gummibåt, livflotte, säkerhetsutrustning, köksutrustning mm mm. Listan blev lång. Ja det blev en lista på 5 A4 sidor med olika prylar som skulle inhandlas. Tur att det inte är så långt till Clas Ohlsson. Men var skulle alla båtrelaterande prylar inköpas? Var det billigare att köpa detta i Frankrike. Det visade sig när jag begärde in offert från båttillbehörshandlare både i Sverige och Frankrike, så var Erlandssons Brygga i Stockholm billigast.

Ett av de krav som jag hade ganska högt upp på vår kravlista var att jag skulle få plats med en mindre verkstad med verktygsförråd. Eftersom den båt som vi hade köpt var utrustad med två toaletter, och det ansåg vi en för mycket, så passade det utmärkt att av det ena toalettutrymmet inreda en verkstad. Så en av de saker jag sysslade med under hösten var att tillverka en mindre verktygsbänk som skulle passa in både måttmässigt och stilmässigt.

 

Nu i början av mars håller vi på med förberedelsen för nerfärden till Frankrike som vi skall göra veckan före påsk. Det är mycket som skall ordas. Det skall kollas så allt på inköpslistan är köpt. En stor pall med prylar skall packas och skickas separat till Frankrike. Det skall kollas så att vi får in resten av alla prylar i bilen när vi åker ner. Försäkring på båten skall ordnas. Banklån och betalnig av båt skall ordnas

 

Vi återkommer med mera berättelse när vi närmar oss avfärd till Marsille för att träffa vår nya baby som vi väntat på i 9 månader.

 

21 mars 2009

Gäldje besked  🤩

I går kväll fick jag ett glädjande mail. Mailet kom från varet i Port Napoleon . Dom berättade att vår nya båt S O 42 DS. hade blivit levererad till varvet och att det var OK med båten. Inga transportskador. Detta glädjande besked fick till följd att Alice och jag delade på en flaska chapange.
Nu är det bara att vänta på att vi får ta bilen och åka ner och bekanta oss med vår ”Lady Glion”
Allt är nu inköpt som skall ner till båten, så när som lite torra matvaror som Alice skall köpa och ta med ner. Detta skall hon göra när vi packat bilen, så att vi ser hur mycket vi får plats med.
Apropå att packa bilen. Nästa helg är det dags att riva ur baksäten och montera på takboxen. Sedan börjar det stora konstarbetet med att packa bilen, och att packa på rätt sätt så att vi får alla prylar med oss

Inte är som väntans tider
1 april 2009

Avfärd från Insjön

Ja då är bilen packad och klar och i morgon eftermiddag börjar vi nerfärden mot Frankrike via Travemünde. Ja bilen är verkligen välstuvad och packad, det finns inte många kubikcentimetrar luft kvar. Ja den är så välfylld att Alice och jag hade olika åsikter när hon kom och sa att hon vill packa ner ett par extra kalsonger åt mig. Jag hävdade att det fins inte plats. Vi får väl se om vi får nessesären med oss
När vi kommer ner till Port Napolin som ligger i närheten av Marseille skall vi bo i en lägenhet som till hör marinan. När vi på lördag morgon startar med att göra i ordning Lady Glion har vi en lång TO DO lista som skall avklaras. Det är allt ifrån att måla under vatten linjen med epoxi 5 gånger, teaken skall oljas in 5 gånger, Prylar skall plockas ombord och stuvas på rätta platser så att vi vet var alla grejor finns. Jag skall göra i ordning min verkstad. Ja listan är lång och det lär inte bli många lediga stunder. Utan det lär bli tidiga mornar och sena kvällar.
Men njuta det får vi när vi kommer ner i Maj och får segla iväg.
Men trots allt slit och jobb så kommer det att bli spännande och få att få se och få träffa vår ny Lady Glion . Det är något som vi har längt efter läng nu .

4 april 2009

Framme i Port Napoleon

Ja då har vi kommit ner till Marinan i Port Napolen efter en lång och på slutet jobbig resa. Bilresan varade i 7 + 15 timmar. Vilken lastbilstrafik. Man kan nog säga att en av filerna var full av lastbilar  från Travemünde och ända fram till Marseille. Vi kom fram kl. 11 på kvällen. Det blev ingen se uppesittar kväll efter den resan, utan vi stöp ganska omgående i säng, och på näthinnan susade långtradarna förbi.
På morgon var Björn uppe och letade efter båten. Efter en halvtimmes letade bland tusentals båtar hittade han sin SO 42 DS med rätt skrov nummer skrivet på roderbladet. Vilken lycka’’’ Nu var det att gå tillbak till lägenheten ,som vi hyr, och berätta för Alice. Nu blev det för ovanligheten fart morgontrötta Alice. Hon flög upp ur sängen. Jag vill också se ” Lady Glion”
Efter frukost var det bara att sätta fart. För här skall jobbas. Listan är lång på saker vi skall hinna med att göra medan vi är här nere.
Efter en hel dags arbete i hårt, Björn tempo, med bland annat bära upp båtprylar på stege, slipa och måla båtskrov, var vi ganska möra i hela kroppen.
Vi får väl se om jag får upp Alice ur sängen i morgon eller om hon blir liggande med träningsverk
För övrigt är det skönt att komma ner till sommar med strålande sol och grönska

9 april 2009

Jobba på utan champage

Ja här går det sin gilla gång med att klara av TO DO-listan. Alice har varit otroligt duktik och målat båten under vattenlinjen. Hon har målat 4 gånger med epoxifärg och sedan två gånger med blå bottenfärg. Men så jämrar hon sig över att hon har ont i kroppen både här och där. Men jag svara henne att jag aldrig har tyckt synd om någon som har träningsverk, varken om det har varit mig skälv eller någon annan. Träningsverk är helt skälvförvållat genom dålig träning.
Björns lista minskar också. Verkstaden är färdig byggd, och blev mycket praktiskt. Nu vet man var man var man har alla verktyg, skruvar, mm. Man slipper springa och leta efter prylar.
I går blev Lady Glion döpt. Vi satte nämligen på dekalerna med namnet på. Men Alice var är champagnen. Jag blev lurad på den. Trots att vi är i självaste champagneladet så har varken Lady Glion eller jag fått någon skumpa. Jag undrar om jag skall varsla om strejk.
Nu är det bara 3 dagar kvar här ner och jobbar vi på dessa dagar skall vi nog hinna med det mesta. Det skulle vara trevligt att ha en klar båt när vi kommer ner nästa gång

11 april 2009

På väg hem i morgon

Ja då är det bara hemresan kvar, och det är inte vilken hemresa som helst. Om det går bra, och vi är klarar av, så klar vi av att sitta i bilen 15 timmar i morgon innan vi är på färjan över till Trelleborg. Så det blir att ha gång på Alice i morgon bitte kl 4.
För övrigt hann vi med det mesta som vi hade för avsikt att klara av. Klar blir man aldrig för det finns allt något som skall fixas till på en båt.
Hur var det han sa som åkte husvagn. ”Vi hade alla fall tur med vädret”. I går kväll blev vi nästa klara med allt som fixas utvändigt på båten, och idag har det regnat hela dagen. Så det har mest blivit inombords pyssel.
För övrigt har vi träffat ett trevligt par ifrån Varberg som är här ner och skall segla vidare nästa vecka. Vi blev bjudna på fika ombord på deras fina båt. Jag gav dem tips dom om trevliga segel mål i Grekland.

Nu är det bara att vänta ut veckorna hemma i Sverige innan vi åker ner och få segla på det vackra medelhavet. Jag har beställt kanon väder till dess
Björn Sigurd

26 april

Hemma

Ja nu har vi varit hemma i Insjön i 2 veckor, och på torsdag bär det av igen ner till Port Napoleon i närheten av Marseille.
Bilresan hem för 14 dagar sedan gick bra, även om det blev en lång och dryg resa. Ja det var verkligen långt hem till Insjön.
Denna gång flyger vi ner med Ryan Air. En av nackdelarna med att resa med detta flygbola är att man får ha så lite bagge med sig. Därför har vi även denna gång sickat ett paket med DHL. Nu är det bara att hoppas att paketet kommer fram i tid.
En annan sak som blir lite spänade är att se när vi kommer ner  är hur långt dom hunnit med rustningen av Lady Glion. Dom lovade på marinan när vi for där ifrån att när vi kommer ner nu på torsdag skulle hon vara klar och sjösatt.
Om så är fallet har vi bara några saker som skall fixas. Samt att vi skall gå igenom våran checklista så att vi ser att allt är klart och fungerar. Checklistans punkter består av 2 A4-sidor.
När vi kommit så långt är det bara att ge sig iväg ut på det förhoppningsvis vackra medelhavet för nya äventyr.

1 maj 2009

Skönt med värme

Natten till sista april blir det inte mycket sömn. 04.30 lämnar vi Brenäs för att börja vår resa söderut, via Skavsta flygplats där Ryan Air flyger oss ner till Marseille. Vi möts av en kvinnlig taxi chaufför med en skylt ”Lady Glion”. Efter nio mils bilfärd var vi framme vid marinan. Båten var sjösatt, så det var bara sätta igång med förberedelserna inför resan mot Grekland. Björn har nu kopplat färdigt alla sladdar och fått igång all teknisk utrustning. Lufsen (jollen) är pumpad, sjösatt och provkörd med motorn, som startade nästan på första rycket. Städat har vi gjort både på in och utsidan, så nu har vi bara finputsen kvar. Vädret är varmt med sol och 25 grader , så vi svettas en hel del. Men det är ju fint, för då får man en skön pilsnertörst. (Tycker Björn) 

Söndagen den 3 maj

Ännu ej klar

Hej igen!
Solen skiner på oss, svetten rinner, åtminstone på mig. Nu har jag äntligen fått av Björn strumporna! mår prima, trots att vi gnider på för att bli klara.
I går provkördes Lady Glion av personal från marinan, för att se så att allting fungerade, vilket det gjorde. Det var en fin tur. Sedan cyklade vi in till Port Louis, där vi storhandlade . Tillbaka till marinan tog vi Taxi. Ännu finns det mycket plats kvar på Lady, otroligt hur mycket det utrymme det finns.
Om allt går som planerat, lämnar vi marinan i morgon mot Franska Rivieran, synd att jag glömt ”klackaskorna” hemma, så det blir nog inte något besök på kasinot i Monte Carlo.
Jag får nog nöja mig med att se på alla när andra båtar skall förtöja, både rätt och tokigt, nyss var det en Tysk-flaggad båt, som höll på att ramma två båtar, gissa om det blev liv och rörelse.

5 maj

Fortfarande kvar

Vi är fortfarande kvar på marinan i Port Napoleon. Dels så rann tiden iväg innan vi fick klart med allt som skulle göras och besiktigas av dom som gjort i ordning båten. Sedan blåste det en kraftig Mistralvid, så vi tyckte det var lite onödigt att ge sig ut i så hår storm med en ny och obekant båt.
Men nu på morgon ser det mera lovande ut. Det blåser betydligt mindre och prognoserna lovar avtagande vindar.
Vi fick i alla fall tid i går kväll och döpa Lady Glion i äkta fransk Champage. Det hade ju varit skandal annars, nu när vi är i Frankrike, om skulle missat denna ceremoni.
Så nu gäller det bara att få upp Alice ur sömn sängen, så att stakars Björn kan få lite frukost.
Vi får väl se när vi kan kommat åt internet nästa gång, så att vi kan skriva och berätta hur det går för oss.

Senaste kommentarer

26.05 | 13:46

HELLO TILL DIN ATTENTION

Du som vill låna pengar, vet inte hur jag ska uttrycka min glädje för att jag själv är redo, jag kom över en fransk affärsman. Han gav ett lån på 550.000. Så jag bestämde mig för att dela tillfället med dig som inte gynnar banker

26.05 | 13:39

HELLO TILL DIN ATTENTION

Du som vill låna pengar, vet inte hur jag ska uttrycka min glädje för att jag själv är redo, jag kom över en fransk affärsman. Han gav ett lån på 550.000. Så jag bestämde mig för att dela tillfället med dig som inte gynnar banker

26.05 | 13:19

HELLO TILL DIN ATTENTION

Du som vill låna pengar, vet inte hur jag ska uttrycka min glädje för att jag själv är redo, jag kom över en fransk affärsman. Han gav ett lån på 550.000. Så jag bestämde mig för att dela tillfället med dig som inte gynnar banker

15.02 | 11:53

Hei Pia ich PeGe
Venligst skriv til Grace lhh@danpilot.dk