Spanien-Madeira-Kanariöarna

 

Åter tll Lady Glion

Onsdagen den 6 okt.

Ja då sitter vi på ett flyg ner mot Malaga, efter att ha varit hemma i Insjön en dryg vecka. En vecka som har varit full bokad. Det har varit någonting på programmet hela tiden, och vi har knappt hunnit se varandra på dagarna. Vi har haft full upp var och en på sitt håll.

Men nu skall det bli skönt att få komma ner och få ta av sig både långbyxor och strumpor. Som sagt nu är vi på väg tillbaka till Lady Glion. Vi skall nu greja och bunkra en eller två dagar sen bär det iväg söder ut och så småningom till Gibraltar. Därefter bär det av ut på Atlanten. När nu det blir det vet vi inte. Vi måste vänta in så att vi får rätt väderfönster med rätta vindar ner mot Madeira. Ytterligare en sak vi måste ta hänsyn till är tidvattnet och strömmarna genom Gibraltarsund Här måste vi veta exakt hur det förhåller sig med tidvattnet. Vilket i sin tur innebär att vi måste gå från Gibraltar exakt på rätt timme

Det skall i alla fall bli intressant och spännande att göra överfarten till Madeira. Överfarten beräknas ta ca: 4 – 5 dygn, om allt går bra och vindarna är med oss.

Mot Estepona

Fredagen den 8 oktober 2010

Ja då har vi lämnat Fuengirola, och är på väg mot Estepona. Just nu är vi rakt utanför Marbella på ett spegelblankt Medelhav. I Estepona skall vi invänta Kenneth Söderlund med sambo från Skellefteå. Dom skall vara med och hjälpa oss med vakthållning när vi går över mot Madeira. Men som sagt vi få se när vi kan komma iväg ut på Atlanten. Just nu så ser inte väderleks utsikter inte så där jättetrevliga ut. De förutspår att det skall komma ett djupt lågtryck som skall vandra från Madeira över mot Gibraltar under mitten slutet av nästas vecka. Vi får väl se hur det blir. Man kan ju alltid hoppas att lågtrycket tar en annan väg.

Gibraltar

Nu idag på eftermiddagen har vi rundat Gibraltarklippan, och nu ligger vi en av marinorna i Gibraltar. Imormgon skall aporna på Lady Glion hälsa på sina släktingar upp på klippan. Det lär vist finnas svanslös Markakerapor där uppe.
Sen skall vi också försöka hinna med att hälsa på Lisbeth Salander också. Få se om hon kan hjälpa mig med datorn.
Vi blir nog här till på tisdag. Vi återkommer med mera berättelser innan vi ger oss iväg. 

Vi och aporna

Söndagen den 11 oktober 2010

Ja då har vi bland annat turistat i Gibraltar en dag. Dagen började med storhandling vid en supermarket som låg ca en kilometer bort från båten. Så det blev att släpa och bära på mat och dryck för en veckas behov. Sedan behövde Lady Glion fylla upp med diesel, och det fick lovat att göra nästan borta vid flygplatsen. Här på Gibraltar ligger flygplatsen mitt i stan och landningsbanan går ända ut i havet. Så när vi var på väg ifrån tankstället blev vi uppropade i en kraftig högtalare som uppmanade oss att väja undan från startbanan för det var ett flygplan som höll på att starta.

Efter detta äventyr återvände vi till marinan, för en vidare utflykt upp på Gibraltarklippan. Här fick vi bland annat se en fantastisk utsikt där vi kunde se Atlasbergen i Marocko åt ett håll. Vi kunde också se rakt nedan för oss Medelhavet på ena sidan av klippan och på andra sidan Atlanten.

Vi fick också se en fantastisk droppstens grotta där man bland annat hade byggt en stor konsertscen inne i grottan.

Sedan hälsade vi på ett stort antal av våra släktingar (apor) som var mycket närgånga. Så det gällde att hålla i sina saker, annars så kunde de stjäla saker från en. Vi gjorde också en shoppingtur på Main Street .

I morgon, om det går som vi planerat så bär det av mot Madeira. En överfart som kommer att ta minst 4 dygn. Så under den tiden slipper ni höra av oss. Det enda oros mål vi nu har är att det kan komma ett lågtryck med kraftiga vindar när vi närmar oss Madeira. Men vi hoppas att det tar en annan bana.

Vi hörs vidare.

Gibraltar-Madeira

Tisdagen den 12 okt.

Ja så kom vi då iväg klockan 9 på morgonen, ut på det stora äventyret. Hur skulle det bli med strömmar ut genom Gibraltar sund, och hur skulle det bli med det lågtryck som ligger nordost om Madeira? Hade våra beräkningar om tidvatten och strömmar i sundet varit rätta? Ja det blev skiftande. Ibland forsade vi på ganska bra, och ibland drev strömmarna oss nästan bakåt. Tidvis gjorde vi inte mer än två knop trotts att Lady Glion stångade på i 6 knop. När vi senare på eftermiddagen var på väg ut ur sundet på den Marockanska sidan mötte vi kraftig motsjö och byiga vindar. Så det blev riktigt jobbigt innan vi kom ut på den öppna sjön. Natten mot onsdag blev fin med fin segling och som tidvis fick komplitera med motorgång

Onsdag

Vägvalet ner mot Madeira blir att vi går nästan rakt söderut för att sedan när vi kommer mitt i mellan Casablanca och Madeira svänga av västerut mot vårt mål Madeira. På så sätt hoppas vi kunna gå runt det lågtrycket och komma upp på baksidan om det.

Dagen har varit fin med bra segling, men till natten så dog vindarna helt ut och Hjalmar fick jobba på hela natten. Är detta lugnet för stormen eller vad?

Söndagen den 17 oktober 2010

Ja då är vi framme på Madeira, närmare bestämt på den lilla ön Porto Santo, som ligger straks nordväst om huvudön Madeira. Hit kom vi igår kväll. Efter att ha färdats i 4,5 dygn på Atlanten. Dagtid har vi allihopa, Kapetn, kapetenskan, Gerd och Kenneth hjälpts åt med alla göromålen. Nätterna har Björn och Kenneth delat upp. Kvinnor måste ju få sin skönhetssömn, så de kan behaga männen.

Hur blev då resten av resan, och vädret? Ja den blev väldigt skiftande. Första biten hade vi ingen vind alls under två dygn. Vilket gjorde att vi började fundera om vi hade diesel som skulle räcka ända fram. Men sen kom vinden och då kom den med kläm, och sjön byggde upp ganska regält, så vi blev ganska så omskakade. Men som tur var kom vinden från rätt håll.

Så kom vi då in hamnen på Porto Sant, och la till vi en av pontonerna, och vi fick en Lady Glion som stod still. Vilken konstig känsla när allt stod stilla? Ja till och med toalettstolen stod still och man hittade den vi första försöket när man skulle sätta sig ner.

 

Här ser vi land för första gången på 4,5 dygn, nämligen ön Porto Santo

Vi målar i Porto Santo

Måndagen den 18 oktober 2010

Vilodag.

I dag är det fixar dag med både båt och själ. Vilken skön natt med en underbar sömn vi haft i natt i en Lady Glion som legat alldeles stilla. Ja man kunde nästan tro att man låg på ett betonggolv.

Här i hamnen ligger det enbart långseglare, och de flesta som varit här har målat sina initisaler och konstverk på kajen, så det är riktigt intressant att gå och läsa och studera när man prominerar på kajen. Vi på Lady Glion kan ju inte vara sämre utan vi har slagit ihop våra konstnäriga förmågor under dagen och målat ett konstvek med namnet ”Lady Glion” Vi kan i alla fall konstatera att någon konsttävling kommer vi aldrig att vinna. Men nu syns det i alla fall att vi varit här.

I morgon seglar vi vidare ner mot huvudön Madeira, en färd som uppskattningsvis tar 7 -8 timmar

 

Funchal

Torsdagen den 21 oktober 2010

Ja då ligger vi i Funchal på Madeira. Vi fick faktiskt plats i den lilla marina som ligger mitt i staden Funchal. Vi hade både läst och hört att det nästan skulle vara omöjligt att kanna få någon plats i marinan och att man i bästa fall kunde få plats att ligga för ankare utanför marina i några dagar och vänta på att det skulle bli någon plats i hamnen. Men vi hade tur och fick en bra plats på en gång.

För övrigt märker vi nu att vi kommit längre söderut. Sommarvärmen har återkommit med temperaturer runt 25 grader. När vi var i syd Spanien och Gibraltar kunde vi märka att förhösten var på väg. Men nu är vi åter i sommarvärmen, även om det kan komma några enstaka regnskurar mitt på dagen. Att det regnar i bland på denna ö är helt naturligt. Det är ju tack vare regnet som Madeira är så vackert med sin kraftiga grönska och alla blommor.

I går hade vi en trevlig dag med taxiutflykt runt en del av denna vackra ö och vandring på en av levadorna högt uppe bland bergen. Som sagt grönskan och växligheten är enorm, och trots att det är höst så blommade det över allt. När vi vandrade på levadan så växte eukalyptusträden så tätt att vi inte kunden vi inte se solen.

Hur länge vi är kvar här på denna vackra ö, vet inte för närvarande, men vi gör som vi brukar göra. Vi tar en dag i taget. Men det vi vet är att nästa mål för Kapten och Kaptenskan blir någon av Kanarieöarna.

Vackra Madeira

Lördagen den 23 oktober 2010

I går morse åkte Kenneth och Gerd hem till Skellefteå. Så nu är vi åter skälva på Lady Glion. Under gårdagen roade vi oss med att åka taxi på ön. Vi har träffat på en mycket trevlig taxichaufför som verkligen bjöd på sig själv och som gjorde allt för att visa de vackra severdigheterna på ön. Han for upp och han for ner på alla mjöliga smala och krokiga vägar. Ibland även på vägar som hade stup ner för bergsidorna på flera hundra meter ner på båda sidorna om vägen. Både Kapten och Kaptenskan höll i sig i bilens armstöd så att fingrarna blev vita. Kapten tycker att det är betydligt lugnare med havsdjup på flera tusen meter än bergstup på några hundra meter.

Åter igen säger vi att denna ö är väldigt vacker, med storslagna vyer och vacker grön natur. Ja under gårdagens tur fick verkligen se imponerande vyer och vackra byar. Man blir också imponerad av hur duktiga de är att bygg hus och vägar på bergsluttningarna. Ön är ju väldigt kuperad med bergsluttningar som stiger rakt upp. Men ändock så lyckas de bygga hus och vägar på dessa bergsluttningar.

Sammanfattning om gårdagen kan vi säga att den var lyckad och vi fick minnesbilder som vi sent kommer att glömma.

Sist  skrev vi om ett fåtal regnskurar, men där vidlag hade vi fel. Under torsdagen kom det kraftigt regnväder som pågick hela dagen, och i kraftiga mängder. Ja det kom så mycket att det blev översvämning på gatorna i stan. Dessutom så slammade en av floderna som rinner genom Funchal och ut i hamnen, igen med grus och stora stenblock. Man har nu hållit på i 3 dygn med att rensa floden efter det fruktansvärda regnet är fortfarande på gång, nu med utökade resurser. De är nu fyra stora grävare som arbetar för fullt. Vad vi kan se så kommer det nog ta en hel vecka till innan man blir klar.

Som väderprognoserna ser ut nu så börjar vi vår seglast ner mot Teneriffa i morgon. Om så blir fallet och det går bra så räknar vi med att Lady Glion lägger till i Santa Crus på tisdag förmiddag. Vi håller tummarna

Någ stjäl smörgåsen

Överfart till Kanarieöarna

Upp tidigt på söndagsmorgon för nu skall vi segla över till Teneriffa. Enligt senaste väderprognoserna skall vi få fina vindar ner mot Kanarihålmarna. Hur blev det då? Ja inte som vi trodde.

När vi svänger runt yttre hamnpiren så kommer det fina vindar, som i riktning är de rätta. Vi hissar seglen omgående, och vi surfar på bra. Men vinden tilltar hela förmiddagen och vid lunchtid är vindarna uppe i kulingstyrka. Men det är inget vi kan göra något åt, så det är bara att hålla i sig och gilla läget. De här vindarna och vindstyrkorna håller i sig resten av dagen och natten. När morgon kommer börjar vi bli trötta i kropp och själ, och vi vet att det finns en liten ö längre österut som ligger mitt i mellan Madeira och Kanarieöarna. Ön är ett naturressevat och bevakas av Portugisiska staten. För att få gå dit måste man ha tillstånd, som man skall söka i förväg på Madeira. Men vi chansar och kapten ropar upp bevakning på ön på radio och frågar om vi får komma dit och lägga oss i en vik och vila en natt. Vilket härligt svar vi får. Vi är hjärtligt välkommen och här i viken är det lugnt, svarar de. Vi lägger om kursen och styr i kraftig motsjö och efter två timmar är vi framme och släpper ner ankaret i den lugna viken.

När vi sedan på kvällen sitter i den lunga viken och äter en god måltid, samtidigt som vi ser solen gå ner i Atlanten. Ja då känner vi som en av min bror Bengts många uttryck. Han brukar säga. ”Skall man verkligen njuta så skall man först sätt tummen i ett skruvstycke och dra åt. Därefter lossar man på skruvstycket, och då får man verkligen känna hur skönt det är”

Hur är det då att vara på en båt när det blåser och gungar kraftigt? Ja man kan varken sova eller äta, utan det gäller att hålla i sig hela tiden. Varför kan man inte äta kanske någon undrar? Ja det är inte för att vi mår illa, för det gör vi inte och det är vi glada för. Vi kan bara berätta hur svårt det är att göra i ordning en smörgås. Man börjar med att inta en ställning med kroppen så att man står något så när still, och den ställning ser ut ungefär som en friidrottare har som skall springa 1500 meter när han skall starta. Sen tar man fram brödet och lägger det på avsedd plats. Sen skall man ta fram en kniv att skära brödet med. När man lyckats få fram kniven som ligger i låda och skall börja skära upp brödet så är brödet borta. Har någon jävel stulet det? Nej det ligger på golvet. Ner och hämta det, samtidigt som man skall hålla rätt på kniven. När brödet är skuret skall man försöka få på lite smör på brödet. Smöret ligger i kylen. Upp med kylluckan och ner med huvudet i kylen och leta. Nu kommer det en kraftig våg och slår i båtens skrovsida, med påföljd att man tappar fotfästet och åker med huvudet före ner i kylen. Vad bra nu hittade jag i alla fall smöret? Upp med smöret och nu skall här bres smörgåsar. Men nu är det någon som har stulit brödet igen. Nu ligger det ut med skrovsidan. Efter brödet och på med smöret. Nu skall man hitta på något att ha på smörgåsen. Det får bli mjukost på tub. Det är ju ganska lätt. Få se nu vad ligger den? Jo nere i kylen förstås. Samma procedur som med smöret. Ner i kylen och leta, och sen var det där med vågorna som slår i sidan på båten. Man hittar i alla fall det som ligger längst ner i kylen. Upp med osttuben och på med mjukosten. Men nu är det någon som har stulit smörgåsen med smör på igen. Denna gång hittar jag smörgåsarna, efter vist detektivarbete på en av sofforna liggandes upp och ner. Nu blir det klämma mitt på tuben, och på med lite ost. Nu skulle det vara bra med något att dricka till. Vad finns det? Jo nere i kylen förståss. Upp med kylluckan igen och ner med huvudet igen för att leta efter två burkar Cocacoola. Denna gång hinner det bara komma en våg innan jag lyckas få upp burkarna. Men var är smörgåsarna? Nu är de stulna igen. Var hittar vi denna gång? Jo liggandes på navigationsbordet upp och ner med mjukosten liggande mot sjökortet. Medans man försöker torka bort mjukosten från sjökortet, så åker

Cocacoola burkarna ner på durken, så nu börja jagandet efter dem, och det är inte lätt när de far som bowlingklot på bowlingbana. Men han som har kasta kloten han måste ha druckit mycket öl för de far inte rakt fram utan de far farm åt alla håll. När man skall till och gripa en burk så ändrar den rikting och far åt ett helt annat håll.  Efter en stunds jagande återfångas de tvåburkarna. Upp med burkarna till Kaptenskan i sittbrunne och efter med smörgåsarna. Nu gäller det att balanserande äta smörgåsen och samtidigt hålla i coolaburken. Men först skall colaburken öppnas. ”Klick pysss, jävlar” Cocacoola överallt. I ansikte på kläder, på dynor. Alla som någon gång har öppnat en omskakad cocacoolaburk vet vad som händer.

Nu kanske ni förstår att när någon stjäl smörgåsen hela tiden, att man inte gärna ställer sig och lagar en trerätters middag med gräddsås. Man vill heller inte dricka så mycket, för då måste man gå på toaletten, och det är inte lätt. Det är svårt att först balanserandes få av sig kläderna och sedan backa inpå toaletten och sed försöka hitta rätt på WC-stolen. Ja det är inte skit enkelt, utan det är riktigt piss svårt.

Här lämnar vi Madeira i härliga undanvindar: Men det skulle bli värre

Vi närmar oss Teneriffa del 2

Fortsättning på resan mellan Madeira – Teneriffa

Vi berättade sist att vi sökte lä på en liten ö mitt ute i Atlanten. Den lilla ön heter Selvagem och är inte stor. Vad kan den vara? Ca 1*1 km och den stack rakt upp ur havet med lodräta stup till den högsta punkten som ligger 163 meter över havet. Hela ön är ett naturreservat och fågelskyddsområde. Ön har heller ingen fast bosatt befolkning. Däremot bevakas ön av två statligt anställda personer som lever där tre veckor i taget. Dessa två män var verkligen trevliga och gästvänliga och tog med oss på en tur upp på ön och visade den säregna naturen. Här var ett rikt fågelliv med häckande fåglar av olika arter. Bland annat så häckade här en speciell art av Albatross. Något mindre än den som finns på södra halvklotet. Fågeln var helt orädd för oss människor där de låg och ruvade i sina bon. Det sägs att när fågelungen blir stor så flyger den iväg ut på havet där den flyger i de olika haven i 7 år innan den kommer tillbaka till denna ö och häckar på nytt.

Vid denna ö låg vi två dygn och väntade på att vindarna skulle lugna ner sig. Men det gick ingen nöd på oss. Vi trivdes förträffligt på denna ö där vi låg i lä för de nordostliga vindarna. Vi gungade alldeles behaglikt i dyningarna.

Vi kan verkligen rekommendera ett besök på denna ö, om ni någon gång har vägarna förbi

Vi fick via en gammal väderleksrapport reda på att på onsdag skulle nog vindarna avta. Men rapporten var gammal, och kunde vi lita på den. Vi chansar, sade vi, och gav oss i väg efter att vi ätit lunch. Mycket riktigt vi fick fina vindar framtill klockan fyra på morgonen när vindarna dog ut alldeles. Men vad gjorde det, nu hade vi endast 4 timmars motorgång kvar till Santa Cruz på Teneriffa.

Där ligger vi nu och pustar ut, och tvättar både båt och oss själva från salt och lort.

Till sist så är jag stolt och beundrar min kaptenskan som kan och vågar ta fullt ansvar över Lady Glion när hon i mörka natten forsar farm över de stora haven. Kaptenskan gör det utan protester för att kapten skall kunna få vila några timmar. Om det sedan blåser för fullt och går grov sjö, det bryr hon sig inte, hon tycker bra att det kan vara lite otrevligt i bland. Tack älskling för att du ställer upp på detta.

Vi tris bättre här.Lungt och skönt under korkeken där vi kan sitta och lukta på mina blommor

Santa Cruz

Lördagen den 30 oktober 2010

Ja nu har vi legat i Santa Cruz på Teneriffa några dagar och vilat oss och skött om både båten och oss själva.

Om Santa Cruz tycker vi så där. Stor stad och ogästvänlig, och det kan man säga även om marina där vi ligger. Marina ligger i anslutning till en stor terminalhamn med stora färjor och stora kryssningsfartyg. Däremot har vi träffat ett antal personer från Svenska båtar som legat i hamnen. Med dessa har vi haft trevliga samtal, och fått en del tips om olika platser här på öarna.

I dag är våra planer att vi gå vidare till södra delen av Teneriffa. Vi hoppas att det är lite trevligare där nere.

Marina San Miguel

 Onsdagen den 3 november 2010

Nu ligger vi i en marina på södra Teneriffa med namnet San Miguel. Närmare bestämt mitt i mellan flygplatsen och Las Americas. Här har vi legat och latat oss sedan i lördags. Vad har vi då gjort, under tiden, förutom att latat oss? Ja vi har städat och grejat med båten, och kaptenskan har tvättat lortiga kalsonger efter kapten. Sedan i går hyrde vi bil och åkt runt på ön. I förrgår när vi tvättade av Lady Glion gjorde vi ett litet fynd. Vi har sedan vi kom till Santa Cruz sett att det har runnit något svart på akterspegeln, och vi har inte riktig förstått vad det kommit ifrån. Så när vi tvättade båten i förrgår så hittade vi en bläckfisk som hade fastnat mellan livräddningsflotten och en förvaringsväska, som sitter monterad högt upp på räcket bakom där vi står och styr. Det hade varit en vacker syn om kaptenskan hade fått denna bläckfisk i ansiktet när hon stått och styrt. I alla fall så hade kapten haft roligt om detta hade hänt.

Igår när vi hyrde bil, så gjorde vi vårt första stopp i Las Americas. Här hälsade vi på Classe Sigvardardsson. Han har varit här ner i en vecka och spelat på en restaurang. Det var mycket roligt att få träffa honom och hans sambo Helena. Efter att vi sagt hejdå åt Classe och Helena så fortsatte vi vår bilfärd på Teneriffa. Vi besökte bland annat Porto de la Cruz.

Vi lämnar Teneriffa

Torsdagen den 4 november 2010

I dag lämnar vi Teneriffa och seglar över till La Gomera. Det skall vist vara en trevlig och vacker ö enligt vad vi hört. Vi får väl se när vi kommer dit, och hoppas att rycket är rätt.

Annars kan vi berätta att vi mår bra och har det skönt i sommarvärmen, med temperaturer upp emot 25-28 grader

La Gomera

Fredagen den 5 november 2010

Ja då har vi kommit till La Gomera, efter en ganska guppig överfart. Vi hade vindar mellan 14-18 meter per sekund, och sjön byggde upp mer och mer ju närmare La Gomera vi kom. Men nu är vi här och ligger i hamnen som verkar vara trevlig. Men det är många båtar här så det blir lite trångt, och i natt så fick vi ligga som 3:e båt utan för två andra. Men nu på morgonen har vi lyckats få en jätte fin plats vid en pontonbrygga. Vi får väl se hur länge vi ligger kvar här.  Just nu har vi ingen större brådska. I morgon kommer vi nog att hyra en bil och se oss runt på denna ö.

En reflektion som vi satt och pratade om igår kväll var hur mycket vi har upplevt denna höst. Vi har varit på så många ställen, och sett så mycket att sinnen börjar blanda ihop platser och upplevelser. Det har varit helt fantastiskt vad mycket vi sett.

I morgon är det ”Alla helgons dag” och det förknippar vi med mörker och snö och rusk. Det skall vi inte uppleva i år, utan nu skall vi njuta av 25 gradig värme och sol.

Så det kan gå

Söndagen den 7 november 2010

Nu har vi råkat ut för ett olyckstillbud, eller närmare bestämt kaptenskan har råkat illa ut. Här om dagen så klagade hon över att hon var så ovårdad i håret och att hon borde gå till en frisör och klippa sig. Sagt och gjort. Kapten letade upp en damfrisör och tog kaptenskan med sig dit. Här fann vi en manlig frisör som såg lite förskräckt ut och som inte kunde ett ord Engelska. Men med teckenspråk och några ord på Spansk-Engelska så förstod frisören att hon ville bli klippt. Hon blev först tvättad och sedan kom stora saxen fram. Hur blev då resultatet? Ja det kan ni se på fotot medan. Nu har kapten fått en ny kvinna ombord som är så korthårig att hon liknar mer en sjörövarhustru än en långhårig kaptenska. Kaptenskan får numera heta sjörövarfabbe i stället för kaptenskan. I alla fall så fick vi ett gått skratt. Sjörövar-Fabbe har hotat med att inte åka hem för än om ett halvår, när håret har växt ut.

Kapten tycker i alla fall att han har fått en söt sjörövare ombord.

Din rubrik

La Gomera är vackert

Måndagen den 8 nov

Ja igår gjorde vi en rundtur, på denna vackra ö, med bil. Vi fick verkligen uppleva och se en storslagen natur, där man bland annat hade stora bananplantager i dalgångarna ner mot havet. I andra dalgångar växte det fullt med svajande palmer ända nere från havet och långt upp på höjderna. När vi kom upp på höjderna över 1000 meter så växte det skogar med bland annat någon sorts små tallar. Skogen där uppe växte så tätt att det var nästan mörkt där vi for fram. På andra ställen uppe på höjderna var det alldeles kalt och ingen växtlighet. Så naturen är verkligen skiftande.

Sen var det där med vägar som slingrar och går högt uppe på höjderna. Sådant gillar vi inte när det på båda sidorna stupar rakt ner i flera hundra meter. Men efter en heldagstur med många intryck instoppad i våra huvud så kom vi lyckligt tillbaka till vår lady Glion som låg och väntade på oss.

Vackert är det bara det inte vore så högt

La Palma

Onsdagen den 10 nov.

Då har vi kommit till ön La Palma. Ön som ligger längst västerut av de 7 Kanarieöarna. Hit kom vi går eftermiddag efter en fin översegling som tog oss 9 timmar. Vi gick till staden Sant Cruz som är huvud ort på ön, och ligger mitt på den västra sidan av ön. Här fann vi en nybyggd marina som är väldigt flott, med bland annat fina affärer och fina resturanger. En av restaurangerna lockade oss till besök i går kväll. Denna restaurang var inredd mycket trevligt, med väggarna klädda med fotografier på alla gamla välkända filmstjärnor. Så här hade vi fullt upp med inbördes kunskapstävling som gick ut på att försöka komma ihåg namnen på alla stjärnorna. Vem av oss som vann tävlingen det vill inte kapten berätta. Däremot mådde han mycket bättre när han fick sitta och lyssna på, via en storbilds tv en rockkonsert med gamla rockstjärnor så som Cliff Rickard, Elton John, Paul McCartney, med flera.

Att sedan maten var god gjorde ju inte saken sämre. Vi kan säga att vi hade en förträfflig kväll. Men trots detta så orkade inte gamlingarna längre än till klockan halv 10. Vilket i sig var ganska länge för att vara i våra vanor?

Vilken fin seglingsdag

Lördagen den 13 november 2010

Vi trivdes så bra i Santa Cruz på La Palma att vi blev liggande där ett antal dagar. Dessa dagar fördrevs med bland annat att Alice shoppade och vi tog en dags biltur på ön. Sen kopplade vi av någon dag också och njöt av tillvaron.

Som vi skrev i förra brevet så var marinan trevlig och fin och där trivdes vi verkligen. Ja det är den bästa marina sedan vi var i Turkiet. Vi får hoppas att våra rutter passar in  i framtiden så att vi kommer dit igen.

Den dag när vi for runt på ön med bil, var en fantastisk upplevelse. Här fick vi se jätte stora bananplantager i sluttningarna ner mot havet och på höjderna växte det regnskog, och när vi kom ännu högre upp så tog furuskogen vid. Alice blev imponerad av alla julrosor som växte mer eller mindre villt och i höga långa häckar.

I dag på morgonen släppte vi loss fån kajen och så seglade vi vidare åter mot La Gomera. En verklig fin segling med perfekta vindar och musik som kapten spelade. Ja det är så här livet skall vara och kapten njöt i fulla drag, tills Kaptenskan bad att få sänka ljudet, eller rent av få stänga av spelmaskinen . På tal om shopping, så hade Kapten lovat att följa med. Hanbehöver ett par nya vinterskor. Men Kaptenens handlande tog ett tvärt slut. Skorna var för dyra och han hade inte lust gå i fler affärer. Det var nämligen så att den lilla staden hade svämmat över med turister från ett kryssningsfartyg, mest bestående av tjocka Amerikanare. Nu får jag ”Tupp-Juck” sa kapten och lämnade över plånboken till mig. Jag hade i alla fall ett par trevliga timmars shopping, och beblandade mig med Kryssningsfartygets passagerare, som hade större plånbok än vad jag hade!!!!! 

PS. Idag för tre år sedan friade Kapten till mig, vilket resulterade i ett stort JA. Vi  har sedan haft många fina stunder och minnen för livet, både på landbacken och ute på haven. Undrar om jag blir bjuden på middag ikväll, eller om det blir hämtpizza.

Åter på Teneriffa

Måndagen den 15 november 2010

Det blev ingen hämtpizza, utan det blev en måltid på en liten bodega i San Sebastian på La Gomera.

På morgonen därefter släppte vi loss från kajen, efter att kapten varit till bagaren och köpt färskt bröd. Nu ställde vi in fören mot södra Teneriffa. Under dagen avtog vinden mer och mer och dog ut totalt. En liten märklig upplevelse att se havet här nere nästan utan vind och nästan inga dyningar. Vi fortsatte för motor och gick in mot södra Teneriffa kusten och passerade de stora turistorterna Playa De Las Americas och Los Cristianos. Dagens hamn blev San Miguel där vi varit tidigare. Här kommer vi att ligga några dagar, för de där vädergubbarna har lovat blåsväder några dagar framöver. När vädret kommer på bättringstankar har vi tänkt segla över en sväng till Gran Canaria innan vi åker hem i slutet på denna månad.

Här sover Björnen middag i sitt lungna bo

Gran Canaria

Torsdagen den 18 november 2010

Efter att legat i Marina San Miguel på södra Teneriffa några dagar, seglade vi i går över till södra delen av Gran Canaria. Närmare bestämt till ett ställe som heter Mogan. Här ligger vi i Marinan som är mer än full. Men tackvare våra vänner Owe och Greta Kristensen, som vi träffade för någon vecka sedan i Santa Cruz, lyckades vi få plats här. Owe & Greta ligger här med sin båt Mayflover II mer eller mindre permanent, efter att tidigare har seglat ett varv runt jorden. Tackvare deras goda kontakter med marina så grejades en plats åt Lady Glion. Vi får se hur läng vi får ligga här innan vi blir utkastade. Vår nästa hamn som vi tänkt besöka är Las Palmas. Vi tänkte titta på när starten går för det stora ARC-rallyt går på söndag. Detta är en familjär kappsegling med ca 250 båtar som startar i Las Palmas, och med mål på Saint Lucia i Västindien. Här deltar alla olika sorter av båtar och besättningar. Allt ifrån små båtar med familjer till större båtar med kvalificerad besättning.

Går kvällen tillbringade vi tillsammans med Owe och Greta på en restaurang där vi åt en förträfflig måltid

Lady Glions salong, där vi INTE tittar på TV

Las Palmas

Lördagen den 20 nov.

Då har vi kommit till Las Palmas efter gårdagens seglats upp för Gran Canarias öst kust. Ja segling och segling, nu vart det inte så mycket segling, utan det vart mest motorgång. Eftersom det nästan alltid blåser nordliga vindar efter denna kust så fick vinden rakt emot oss, men som väl var så var de inte så kraftiga. Under färden passerade vi kända turistorter med namn som Pto. Rico, Maspalomas, och San Augustin, m.fl. När vi passerade dessa badstränder var det inte så mycket folk på stränderna. Anledning där till var att kapten är som vanligt väldigt morgonpigg och badturisterna var inte vakna vid denna tidpunkt på dyngnet. De enda personer vi såg, var sådana där äckliga och hurtfriska som var ute och sprang på stranden.

Så smånig om kom vi upp till Las Palmas, och här var det mycket båtar. Hela marina var fullbelagd, så vi fick ankra utanför marina utför Las Palmas östra badstrand. Även här ligger det mycket båtar, kanske upp mot ett hundratal båtar, så det blir lite trångt. Men vi lyckades få en fin plats.

Senare på eftermiddagen sjösatte vi vår Lufs och åkte in till marina för att se på alla båtar som rustar för översegling och deltagande i RAC-rally till Väst Indien. Vilken röra med båtar och folk rustar och bunkrar sina båtar med proviant. Extra rörigt på bryggorna blir det när man skall försöka undvika att få ohyra och kakelackor med sig ombord. Bland annat så tvättar och torkar man alla grönsaker och rotfrukter på bryggorna innan tar dessa ombord. Även alla förpackningar öppnas och lämnas i land.

  I dag var vi i land och tog en cykeltur i staden Las Palmas och bland annat besågs badstranden Las Canteras. Den var faktiskt sig lik. Den såg precis lika dan ut som den gjorde för 45 år då Björn var här för första gången.

ARC ger sig i väg

Söndagen den 21 november 2010

Ja då har vi sett när 250 segelbåtar i olika storlekar har starta och givet sig iväg till Caribien. Ja det var verkligen feststämning på kajer och på båtarna när de gav sig i väg ut ur hamnen. Det var sambaorkester som spelade på kajen och det tutades och vinkades. När sedan alla 250 båtarna kom ut till startlinjen och startade med hissade spinacker i olika färger, ja då var det en imponerande syn, väl värd att se. Nu kommer det att ta, i medeltal 3 veckor innan dessa båtar kommer fram till Sant Lucia i Caribien.

Nu när alla båtarna gett sig i väg så blev det plats även för oss i marinan, och här kommer vi att ligga till i morgon, då vi tänker börja vår återfärd till Teneriffa

Din rubrik

Onsdagen den 24 november 2010   (7 månader till midsommar)

Vi har haft två fina dagar med bad och avkoppling. I måndags gick vi från Las Palmas ner efter kusten till Argueguin. Här ankrade vi på redden utför hotellorten Puerto Anfi del Mar. Här låg det väldigt fina hotell som klängde sig fast utefter bergväggen. Ett imponerande byggnads sätt, som måste ha kosta mycket pengar. Här hade man även kosta på och byggt en sandstrand som även den var flott. På denna fina anläggning bodde förståss mest Norrmän.

Igår fortsatte vi den korta biten till Mogan. Även här ankrade vi på redden. Här skulle det bedrivas shopping. Kapten orkade vara med endast en liten stund, När han sedan fick en kall öl med ”hila på glaset” till lunch så tog han lufsen och åkte ut till Lady Glion för att sova middag och bada, medans kaptenskan fortsatte sin shopping. Efter ett antal timmar så ringde kaptenskan och ville bli hämtad. Nu orkade hon inte shoppa något mer. Nu när hela besättningen var samlad på Lady Glion blev det allmänt bad från båten. Luften var varm och i havet var det 24 grader. Vad härligt livet kan vara ibland, att bra få njuta av sol och värme.

Senare på kvällen, efter att vi ätit en förträfflig måltid tillagad av både kapten och kaptenskan, satt i sittbrunnen och njöt av tillvaron, medans Lady Glion gungade så sakta för de små Atlantdyningarna, och från stranden hörde vi dyningar ljuvligt brus, ja då är livet härligt. Att sedan kvällen var varm jum gjorde saken inte sämre.

Idag fortsätter vi återfärden mot Teneriffa. Där skall vi avrusta Lady Glion så att hon kan ligga där i lugn och ro medans vi överger henne och far hem till Brenäs på söndag. Men det är klart att efter ha upplevat så fina dagar som vi gjort under den sista tiden, så kan vi funder om vi gör rätt i att resa hem till snö, kyla och mörker. Å andra sidan måste vi vara hemma när Tomten kommer och knackar dörren. Han blir ju annars jättebesviken om vi inte är hemma

Atlanten har idag varit väldigt snäll emot oss. Ja det har till och med tidvis varit alldeles spegelblankt. Så under överfarten idag har vi varit riktigt lata och setat i sittbrunnen och njutit av sol och värme endast iförda baddräkter. Kan det vara så att Atlanten försöker att få oss att stanna kvar.

Hur det kommer att kännas att behöva sätta på sig strumpor och långbyxor det vet vi inte, för det har vi inte haft på flera månader. Men det blir väl så att vi får åka hem till kalla Sverige och sätta tummen i skruvstädet så att vi kan njuta igen när vi kommer tillbaka.

När vi sedan hörde Spoven spela när vi la till i marina på San Miguel, ja då längtar vi redan tillbaka hit.

 

Sammanfattning av en fantastisk seglats

Lördagen den 27 november 2010

Nu är det bara slit och släp. Nej så farligt är det väl inte men det är en hel del som måste göras innan vi kan överge Lady Glion. Det är segel som skall tvättas, däck och skrov skall tvättas, vattentankar som skall göras ren, allt rostfritt skall poleras, och kaptenskan hon tvättar kläder och lakan, samt städar hela båten invändigt. Ja det är en lång lista som skall prickas av. Ja må säga att Alice är duktig som sliter och släpar, trots sin onda höft, hon kan ibland knappt gå. Ja det skall verkligen bli skönt för henna att få komma hem och få höften opererad in på det nya året.

                                                          RESUME

Skall här försöka göra en sammanfattning av det vi upplevt på denna seglats. Men det är inte lätt. Det har varit en helt fantastik resa med otroligt många intryck. Ja det är så många upplevelser att det är svårt för våra hjärnor att kunna komma ihåg allt och ibland när vi tänker tillbaka så är det lätt att vi blandar ihop ställena och det vi sett och upplevt.

Resan startade i juli med två härliga veckor tillsammans med barn-barnen i Grekland. Men egentligen så startade årets seglats redan den 1 april i Turkiet. Men det är en annan historia. När vi lämnat av Vendela och Felicia på flygplatsen i Préveza, så bunkrade vi och styrde över mot Italien. Italien finns inte mycket att skriva om. Det är enbart tråkigt och dyrt. Sedan kom vi till Balearerna (Menorca, Mallorca, Ibiza). Här hade vi det trevligt med många fina ställen och upplevelser. Här firade vi också Mats 40 årsdag. Det var trevligt. Därefter gick färden över till Spanska fastlandet. Här kom vi först till Costabravokusten. Mest en transportsträcka med många stora utbyggda turiststäder som var mer eller mindre stod öde. Sedan kom vi till solkusten. Här var det mer liv och rörelse med många fina ställen. Därefter blev det dags för Gibraltar. Verkligen en upplevelse att se denna fantastiska klippa och staden som är byggd på denna lilla yta. Efter att seglat ut genom Gibraltar sund och en 4 dygnssegling kom vi till Madeira. En fantastisk ö med storslagen natur. När vi så seglade därifrån ner mot Kanarieöarna, så blåste det så mycket att vi gick in till den lilla ön Sevagen för att vila ut, som ligger mitt i Atlanten. Att vi gick dit det ångrar vi inte. En verklig upplevelse att se denna lilla ö med den karga naturen och det rika fågellivet. Sen var det dags för Kanarieöarna. Här kan vi rekommendera öarna La Gomera och La Palma. Väldigt vackra öar med frodigt klimat och växtlighet på norra sidan av öarna och soligt på de södra delarna. Sedan såg vi och upplevde, i Las Palma, starten av seglingen ARC-rallyt. Ett imponerande skådespel. Och som sagt nu ligger vi på södra Teneriffa och avrustar Lady Glion för att flyga hem i morgon.

Ja det har verkligen varit en fin resa med många fina stunder och upplevelser där allt har fungerat bra med båt och allt annat. Framför allt vi trivs så bra ihop och har det verkligen bra tillsammans. Vi kompliterar varandra där Alice sköter allt det som skall göra under däck och jag tar hand om det övriga med framförandet av båten. Sedan hjälps vi åt och ibland händer det att även kapten lagar en bit mat och kaptenskan hjälper till med båten när så behövs.

Det enda missöde vi varit med om är när vi vid något tillfälle varit hos frisören. Men det står vi ut med och så efteråt så skrattar vi åt detta.

Tore 24.11.2010 17:59

Ja man blir avundsjuk när man ser Alice sitta i båten för hemma får ni vara inomhus och ni skall ju hem och fira jul och planera för när ni skall iväg igen ,hej

MATS 24.11.2010 17:51

Jag vill bara berätta att jag har fixat punkan på dina vinterdäck..... dom behöver du när du kommer hem till den ljuvliga snön!!!!!!

Maria 15.11.2010 12:12

Ska bara meddela att Lizette och Lennart är på väg till Teneriffa i morgon....

Stina och Daga 13.11.2010 13:47

Hej här kommer en hälsning från Nusnäs. 0 gradigt, slask och det småsnöar. Så passa på att njuta av värmen innan ni kommer hem.
Häsningar Stina och Daga

tore 09.11.2010 18:21

nu är snöstormen på väg och vi står rustade med snökarorna i högsta hugg men ni kan ta det lugnt ingen snö på väg till er så passa på sola och må bra vi hörs

tore 08.11.2010 08:27

hej kylan har kommit - 8 inge snö än passa på och njut av värmen och alice du törs komma hem fast björn har klippt dig för han skyller på någon annan tore o maj

felicia 05.11.2010 13:16

alltså ni verkar inte komma hem på ett tag i alla fall. när kommer ni hem? jag saknar er jätte mycket

christina 01.11.2010 21:17

Hej Va kul det var attt höra ifrån er igår. I Vås är allt sig likt, vi jobbar sover äter och tränar. Ha nu det så bra och njut av varandra o livet
Kram Stina

tore 29.10.2010 16:58

det måste vara ett äventyr att segla så långt och att det går bra det är annat än att åka med sjövik till leksand eler ta en tur med siljan vi hörs tore majlis

Tore 25.10.2010 16:21

hej o hå passa på och njut av värmen för hemma är det kallt dom varnar för snö till helgen och stora problem på vägarna men ni är ju på vattnet och ingen is ses

Maria 21.10.2010 11:49

Minus 9 är vad vi har här hemma, kall och klar höstdag med snö som ligger kvar lite här och där. Njut nu , vi värmer oss framför brasan i kväll.

tore 18.10.2010 16:53

va duktiga ni är men nu måste ni väl vila någon dag innan ni fortsätter kom ihåg att ni har semester och är pensionärer ha det vi hörs tore o majlis

Maria 10.10.2010 18:17

Synd att ni inte "hann" på oss uppe i Monte Gordo, Portugal... Men vi är ju så ruskigt snabba nu så....

tore 09.10.2010 08:34

Ja va bra att ni blir flera när ni kommer iväg för det är en lång tid till havs innan ni ser land men det går säkert bra och vi skickar sms så vi hörs,tore o ma

| Svar

Senaste kommentarer

26.05 | 13:46

HELLO TILL DIN ATTENTION

Du som vill låna pengar, vet inte hur jag ska uttrycka min glädje för att jag själv är redo, jag kom över en fransk affärsman. Han gav ett lån på 550.000. Så jag bestämde mig för att dela tillfället med dig som inte gynnar banker

26.05 | 13:39

HELLO TILL DIN ATTENTION

Du som vill låna pengar, vet inte hur jag ska uttrycka min glädje för att jag själv är redo, jag kom över en fransk affärsman. Han gav ett lån på 550.000. Så jag bestämde mig för att dela tillfället med dig som inte gynnar banker

26.05 | 13:19

HELLO TILL DIN ATTENTION

Du som vill låna pengar, vet inte hur jag ska uttrycka min glädje för att jag själv är redo, jag kom över en fransk affärsman. Han gav ett lån på 550.000. Så jag bestämde mig för att dela tillfället med dig som inte gynnar banker

15.02 | 11:53

Hei Pia ich PeGe
Venligst skriv til Grace lhh@danpilot.dk