Då är vi äntligen på väg

Vilken härlig kännsla, vi är äntligen på väg

Tisdag 5/5 2009

Ja då är vi äntligen på väg.Vilken härlig kännsla. Det blåste en hel del när vi gav oss iväg, och det var en del kommentarer från granbåtarna. ”Skall ni verkligen ge er iväg i detta blåsväder” sa en Fransman som såg lite undrande ut.

Vi gick ut ur kanalen från P.N. och mötte en vind i kuling styrka. Detta blev så småningom bättre när vi fick runda en udde och fick vinden mera akter ifrån.  Vilken härlig känsla att äntligen få vara kapten på sin egen nya båt.  Det blev till slut en riktik fin segling och efter ca 4 timmar hittade vi en liten fin liten vik. Där vi förtöjde efter alla konsten regler.

Björne kostade på sig att ta ett bad i det 15 gradiga Medelhavet. Sen tyckte han att det var lika bra att raka bort det veckogamla skägget. Ja det är väl lika bra att byta kalsonger också när man är i farten. Alice undrade därefter om hon hade fått en ny man ombord  

Första nattviken

Franska solkusten

Onsdag 6/5

 Efter frukost styrde vi mot ön Lie de Porquerolles, som är ett naturreservat. Vi gick  45 M både med segel och motor. Passerade Marseille, Bandol, Toulon och andra små vackra platser efter Franska kusten . Eftersom vi inte hade något bageri inom synhåll, fick det bli hembakat, ett solrosbröd som hade strykande åtgång. Efter 9 tim. färd, ankrade vi upp i den vik vi hade tänkt oss. Där låg redan ett tiotal båtar, och inne vid marinan stod masterna tätt. Vi fick en sorts Sandhams-känsla där vi låg i kvälls solen,  såg båtar komma och gå, medans vi intog kvällsvarden, som sköljdes ner med ett gott Franskt Merlot vin. Kröp till kojs efter att Björns ankarlanterna även lyste denna kväll.,

För övrigt kan vi säga att vi är jättenöjd med vår nya båt. Hon är inte bara bekväm ombord, hon seglar också bra. Ja det blir bara bättre ju mer vi lär känna henne.

Mot Corsika

Torsdag 7/5

För denna dag har vi planerat att segla över till Corsika. En färd som är beräknad till ca 20-24 timmar.

Alice blev lurad när jag ställde in kursen ut mot öppna havet över lejon bukten. I hennes tankar fanns det en förhoppning om hon skulle få komma till Monaco och träffa det vackra folket på något casino. Hon påstod att hon skulle dit och förstärka reskassan.

När vi hade seglat någon timme kom Franska marinen och sa att här fick vi inte segla. Utan vi fick vända tillbak och ta en annan väg. Efter ytterligare någon timme kom ännu en patrullbåt från marinen och jagade iväg oss. Nu var det att gå in mot land igen och ta en omväg nästan in mot St. Tropez. Jag började starkt mistänka att det var Alice som låg bakom detta så att hon skulle få komma till Monaco Jag såg bestämt att en av de tuffa pojkarna med uniform och pistoler blinkade mot Alice.

När vi väl fick sätta in kursen mot Corsika kom kvällen och natten ganska snart. Natten blev fin med fina vindar och månsken. Även om det till att börja med kom vind från fel håll. Men det är klart att segla en hel natt gör att man blir ganska mör dagen efter, även om Alice bytte av mig några tillfällen.

Klockan 6 på morgon förtöjde vi vid kajen i Calavi. Gissa om sängen hägrade. 

Snö på Corsika

Fredag 8/5

I dag på morgon när vi vaknade fick vi se folk som ligger på playan i den 25 gradiga värmen samt badar, och i bakgrunden ser vi bergen som är inkläda med snö. Är det sant eller var vi uppe sent igår.

Annars blir det en slö dag i dag med shoppingen (Till Björns förskräckelse och Alice förtjusning), och middagslur.

Bad med snö på bergen

Man blir trött av saften från franska druvor

Lördag 9/5

Ja det blev som vi trodde igår. Der blev en slödag. Denna dag slutade med att Alice försökte bjuda på bland annat salad med tomater och gurka. Hon påstod att det skulle vara nyttigt. Jag tyckte att det skulle vara nyttigare med att intaga saften från en annan grönskak. Nämligen någon slags röd druva som dessutom är miljövänlig och att den är lokal producerad. Saften som någon vacker Fransyskas fötter har trampat i druvorna. Det visade sig efter ett litet tag att jag hade rätt. För oj vad bra och lycklig jag kände mig. Det stod inte på för än sängen hägrade.
I dag fortsatte vi söder ut efter den fantasika vackra Corsinaska kusten. När halva dagen gott började det att och suga i lunchmagen. Vi hittade en vik eller skall man kalla det fjord. Ja den påminde om Norska fjordar med höga berg på båda sidor, som dessutom var inklädda med snö på topparna. Det var meningen att vi skulle bara stanna här för att få i oss en liten bit mat. Men det är så vackert och rofyllt här att jag tror vi stannar här över natten.
Efter lunch och middagslur tog Björn sig ett dopp i havet. Ett dopp som var riktigt skönt. Björn försökte att övertal Alice att göra lika dannt. Men icke, hon ville inte, trotts att han hotade med att det skulle finnas risk för att hon, lortgrisen, skulle få sova i förpiken i natt.
Vist liknar det Norska fjäll

Vad hände med pizzan?

Söndag den 10 maj 2009

För att återgå till gårdagen, som var lördag, skulle Björn bjuda på kvällsmat. Han satte fart på sin nyinköpta utombordare och fräste in till land, med Lufsen, för att köpa pizza. Jag dukade snyggt och tog fram vinglasen och väntade in Björn och pizzorna. Han kom tillbaka med två kartonger, en så gott som genomblöt, medan den andra var nästan torr, vad hade hänt, det kan nog bara Björn berätta. Vi åt ur den torraste kartongen, det var inget större fel på pizzan. De hårda kanterna började jag kasta överbord, vilket var ett stort misstag. Inom några minuter hade c:a ett tjugotal måsar kommit för att äta tillsammans med oss. Vi blev i alla fall mätta, resterna kastade vi ombord nästa dag, vi gillade inte våra oinbjudna gäster.
Så till dagen. Det var en dag när vi fortsatte söderut efter kusten. Vi hade ingen vind på hela dagen så Hjalmar (döpt efter Yanmar)fick jobba hela dagen. Trotts detta hade vi en fin dag i solen på Medelhavet. Dagens slutmål är ett ställe som heter Porto Pollo, där vi förtöjer i en boj, utanför en lång sandstrand. Det sägs att detta skall vara ett riktigt inneställe under högsäsong. Men nu är det lugnt och fint i kvällssolen.

Bonifacio

Måndagen den 11 maj 2009

Är det inte det ena så är det andra. I dag har vi haft vinden rakt emot oss hela dagen. Det har blåst mellan 10 – 15 meter per sekund. Till slut kom vi fram till den fantsika speciella staden Bonifacio
Den är unik på det viset att hela staden är byggd på en hyllväg som är 100 meter hög
Det andra unika är att när vi kom in i hamnen låg det en båt med Svensk flagga. Det visade sig att det var familjen Åkesson från Varberg. Vi träffade dem i Port Napoleon när vi var där under påsken.
Om vädret är med oss i morgon så lämnar vi Frankrike och seglar över till Sardinin.

Innefolket var inte hemma

Tisdagen den 12 maj

Fin seglings dag. Vi avgick från sydspetsen på Corsika mot Sardinien. Det blåste fina vindar hela dagen, även om dom var växlande. På nordostsidan av Sardinien finns det en fin skärgård som påminner delvis om Svensk skärgård. Här gick vi mellan öarna och fick uppleva en fin natur. Denna skärgård är mycket berömd och populär bland de rika och vackra Italienarna. Vi fick se den, ena vackra byggnationen efter den andra. Porto Cervo blev dagens mål. Alice fick reda på att detta skulle vara ett inneställ för kungligheter och rockstjärnor som Roddan och Micke J. Ögon glindrade på Alice när jag förslog att vi skulle gå dit. Snåla som vi är hade vi inte råd att lägga till i hamnen, utan vi ankrade i en vik straks intill. Sedan blev det jolle(Lufsen) åkning i till Marinan. Vilken besvikelse. Allt var nästan stängt och i hamnen låg endast ett tiotal båtar. Om det berodde på att det inte var säsång eller var det var, fick vi inte reda på. Inte ens Roddan var där, men Björn Sigurd var ju där. Det är väl minst lika bra, eller?.

Väntan på bättre väder i Olibia

Onsdag den 13 maj 2009

Vidare söderut genom skärgården med den ena vackra bygganden efter den andra. Vi går till Hamnstaden Olbia. Där vi ligger resten av dagen för att avvakta vädret. För nästa etapp är den långa överseglingen mot Sisilien, och eventuelt ön Stromboli. En överfart som kommer att ta minst 50 timmar innan vi ser land igen. Där vill vi inte överraskas av något oväntat dåligt väder

Creme karamell och fyrverkeri

Onsdagen den 13 maj

Vi fortsätter berättelsen från Olbia och denna onsdag, för den var inte slut när vi skrev senast.
Efter det att vi ätit på kvällen tog vi en promenad upp i staden. Det visade sig att det var en trevlig typisk Italiens stad, med många olika affärer och många kaffer. Björn avgick med seger denna kväll. Alice köpte inte en enda pryl. Däremot fick björn sin Crème karamell på ett av fiken. När vi tittade i skyltfönstren tyckte Björn att de kläder som visades, var lite tyg men till höga priser.
När vi satt på kaffet kom det en musikorkester marscherande och spelande. Det visade sig att det var början på en festival som skulle vara i 5 dagar. Nere vi hamnen där vi låg hade det byggts upp en stor musikscen där man spelade  hela kvällen. Innan vi skulle gå och lägga oss på kvällen, hamnade vi på första parkett ,där vi låg i hamnen, till ett fantastiskt fyrverkeri. Det var ett fyrverkeri som vi aldrig sett maken till och vi trodde det aldrig skulle slut. Ja det varade en halvtimme.
Sen sov vi gott

Ändrade planer. Vi följer den Sardinska kusten

Torsdagen den 14 maj

Det blir aldrig som man tänkt sig. Efter att ha sett väderutsikterna i går kväll som visade att det skulle bli dåligt väder med storm på fredag kväll och lördag nere mot Sicilien bestämde vi att kasta om planerna. Vi bestämde att följa kusten ner efter Sardinien. I och med detta kunde vi bestämma lite senare när vi tar det långa skutte över mot Sicilien. Trots denna kursändring så blev det en lång dag. Björn gick upp och startade färden redan klockan 6 på morgonen, och vi var inte i hamn fören kl. 7 på kvällen. Inte nog med det. Vi hade rak motvind hela dagen, så det blev mycket jobb för Hjalmar.
Den hamn vi kom till på kvällen hette Santa Maria. Hur man nu kan döpa ett ställe till ett sådant namn?

Vi vilar ut med servis och pizza

Fredagen den 15 maj 2009

I dag är det mulet och delvis regn. Det gör inte så mycket för då kan vi ta en puts och fixar dag med båten. Sedan kan vi också vila lite, vi som annars jobbar så hårt. Man blir ju alldels slut av allt stilla sittande.


Lördagen den 16 maj

I dag var det meningen att vi skulle sticka över till Sicilien, men när vi vaknade på morgonen blåste det kuling. Så det var bara att ställa in sig på ytterligare en dag i hamn. Dagen ägnades åt att få 50 timmars servis utförd på motorn. Detta var bra att det blev gjort, för när jag påpekade för mekanikern att jag tycket att jag kunde känna vissa vibrationer i båten när jag varvade motorn över 2000 varv. Mycket riktigt. Det visade sig att vissa bultar som håller fast motorn hade börja lossna, med på följd att motorn stod lite snett.
På kvällen gick vi upp i byn för att äta en liten bit mat. Vad tror ni det blev. Pizza så klart, vi är ju i Italien.

Vindarna är inte med oss

Söndag den 17 maj

Vi har drabbats av typiskt medelhavs väder. Oftast så blåser det lite eller ingen vind alls eller också blåser det som bara den. I dag har vi det första alternativet. Det blåser väldigt lite. Vi ger oss iväg i alla fall. Björn är uppe tidigt som vanligt. Han går upp kl. 6 och gör klar båten för avfärd. Vi går tvärsöver viken till staden Arbatax. För att fylla på bränsle till motor. Är där kl. 7 i lagom tid tills att macken öppnar. Därefter så riktas fören in mot västspetsen på Sisilien. Under dagen händer det inte så mycket mer än att vi får besök av delfiner vi ett par tillfällen. Det blir en hel del bokläsning för att fördriva tiden. När natten infinner sig och Björn står ensam och styr, drömmar han sig bort genom att titta på stjärnorna och marelden. Helt plötsligt hoppar en delfin upp ur vatten och blåser, en meter från där han står. Gissa om han blev rädd. Hjärtat slog frivålter.

Nu är vi trött

Måndag den 18 maj 2009

Ja vad hände mer inatt? Ja inte mycket, mer än att Alice och Björn turades om att hålla vakt och styra, efter ett upp gjort schema. Men när solen gick upp kl 6, kom det ett helt stim med delfiner och lekte med båten, en bra stund. Kan det bli bättre på en ny dag.
Vid lunchtid kom vi då fram till ett ställe som heter San Vito Lo Capo. Hur det ser ut här vet vi inte för nu ska här sovas.

Björnen får inte titta på donnan

Vi mår bra

Fortsättning onsdagen den 18/5

Efter ett par timmars sömn, gjorde Lady Glions kock lunch. Efter Italienarens siesta tog vi en promenad in till staden Cap Vito. Vi skulle ha tag på ett internet café och en mataffär. Gatorna var kantade med restauranger, barer med drickbart och glass i stora mängder. Playan hade fullt med parasoller och badgäster. Till sist hittade vi ett internet café, som egentligen var ett litet kyffe utan något fönster, man kan kalla det en liten garderob. Gubben som skötte stället passade väl in, vimsig och glömsk. Sedan var det dags att leta rätt på en Supermarket. Hyllorna där bestod mest av pasta, vin och burkmat. Vi gjorde två fynd, färskpotatis och youghrt. När vi kom åter till marinan tittade vi på hur fiskarna lossade sina fångster. En stor lyftkran tog iland 3 jättestora tonfiskar. Björn uppskattade att de var 3-4 M långa, ja det såg ut som stora älgkroppar. Vi fick färskpotatis, matjessill och två sorts kalla drycker till maten. En av flaskorna var immig och kall, och intogs ur små glas. Måltiden intogs uppe i sittbrunnen. Mittemot oss låg en lustyacht. Mannen var för ovanlighetens skull varken kolsvart i håret eller gravt överviktig, utan lång och gråhårig. Donnan, som han hade med sig, var däremot kurvig, både fram och bak. En åtsmitande vit klänning, modell mini, smala axelband och slits i sidan, samt långt ljust hår. Detta blev för mycket för Björn, jag bytte helt enkelt sida med honom, så att han inte skulle sätta maten i vrångstrupen. När de senare lämnade yachten, kom donnan klädd med guldjacka, stor guldväska och sylvassa guldsandaletter. Där satt lilla Alice med Scholls gummiskor, ett par urtvättade shorts, men en hyfsad snygg tröja, vilka kontraster. Man kan ju bara undra vem som var lyckligast. Fråga Björn

Katastof, inget färskt bröd till frukost

Tisdagen den 19 maj

Stor katastrof dag. Björn fick inget färskt bröd till frukost. Björn började dagen med att ta cykel och cyklade i till centrum av staden för att köpa färskt bröd. Han cyklade gata upp och gata ner utan att hitta ett enda bageri som var öppet. Det enda som var öppet var små ställen där det satt en massa gubbar och drack sin morgon kopp med kaffe, samt att högjudda samtal var redan igång .
Så den enda utvägen för Björn var att cykla tillbaka till båten och göra i ordning frukosten med gammalt bröd (Dagens stora bekymmer)
Efter avslutad frukost var det dags att gå över med båten till bränslemacken för att fylla diesel Här fick vi tränga oss in bland alla fiske och turbåtar för att komma åt slangen från dieselpumpen.
När diseltanken är fylld, gjorde Björn en uträkning på att båten hade haft en förbrukning på 3 liter per timme Det måste man säga är bra. Ja det är ju inte mer än vad man dricker vin per timme.
Nu var det dags att fortsätta färden längs Sisilen nordkust. Vi fick en fin segling med lagom vid och från rätt riktning samt 25-28 grader vart. Under dagen hamnade vi mitt i blad 3 stycken Italienska minsvepare som hade övning på u-båts jakt. Var faktiskt roligt att se när på for fram i olika riktningar i höga farter. Mitt i allt detta kom det ett sort stim med delfiner och lekte med Lady Glion.
Sent på eftermiddagen ankrade vi en lång vik med jätte lång sandstrand. Detta var nog ett bad ställe för alla boende i Palermo, för det var väldigt mycket folk och aktiviteter på stranden. Vatten temperaturen var 23 grader så efter mycket tjat av Björn hoppade även Alice i havet. Men det var inte många minuter hon var i
Kvällen av slutades med middag i sittbrunnen, samtidigt som solen gick ner i havet . Det blev inte 3 liter per timme men kanske en halv.

Snabbe ville. Snabbare än sin egen skugga

Mera om gårdagen

Onsdagen den 20 maj 2009

Lite mera kommentarer till gårdagen. Under seglingen i går så tog Alice fram saxen och klippte Björn. Det är klart att det blev lite vågor i håret, när vi samtidigt gungade fram på havet.
Diselförbrukning: Tittar man vidare på kostnaderna så kostar diesel 12 kr/liter och vinet 20kr/liter. Man kan därmed säga att driftkostnaderna för båten och vinkonsumtionen är den samma.
Idag har jag äntligen fått gång på Telias bredband till datorn. Det är inte lätt att ha att göra med Telia, men nu funkar det. Det lär vara rätt kostsamt att skicka mail, mm med mobilt bredband från utlandet. Vi får väl använda det sparsamt, och fortfarande använda internet caféer i de flesta fall.
Har varit in och titta på hur vädret kommer att se ut framåt. Det ser lovade ut med sol och 25-30 grader varmt, bra många dagar framåt.
Pizzan i havet: Det var ett väldigt tjat om vad som hände med pizzan. Enligt väl under rättade källor så har vi rapport om att följande hände. När Björn kom bärande med båda händerna omkring pizzorna och skulle kliva ner i jullen (Lufsen) så åkte den iväg. Björn hade fötterna i Lufsen och händerna på bryggan. Där i mellan flöt pizzorna. Kvick som Björn alltid är så han han få tag på kartongerna innan dom blev allt för blöta. Allt hände så fort att ingen mer än Björn han se händelse förloppet. Ja inte ens paparatziorna som var och smög på stranden han se vad som hände.

Man kan få ont i huvudet av gammalt vin

Mot Messina

Onsdagen den 20 maj

En lugn dag på jobbet:
Vi har hamnat i ett högtrycks betonade väder. Detta medför att vi kommer under de närmaste dagarna ha sol och temperatur mellan 25-30 grader och lite vind.
Därför blev det en dag igår där Hjalmar och Raymar (autopiloten)fick jobba mycket och Alice och Björn fördrev tiden på olika sätt. Alice låg i solen på bänken i sittbrunnen och läste böcker. Björn pysslade med lite av varje. Trots detta så avverkade vi en lång distans efter nordkusten på Sicilien .
På kvällen la vi till i en hamn vid en ort som hette Orlando. Där satt vi och förundrades över byggnationerna på bergsluttningen. Hus som klättrade rakt upp i skyn. Ändock så gick det både järnväg stora vägar och motorvägar mitt i alltihopa. Ja motorvägen gick högst upp med höga bror och tunnlar. Vilken byggnads konst.
Kvällen avslutades som vanlig med middag i sittbrunnen straks innan solen gick ner. Björn framförde klagomål mot Alice, för att hon hade köpt vin som var flera år gammalt. Man kan ju bli dålig av sånt och få ont i huvudet.

Fortsatt ut efter Maffialands kust

 

Torsdag 21/5

Mot Messina.
Ännu en dag som Hjalmar fått jobba på. Vi såg några underliga fiskebåtar. Det var special byggda båtar som var ute och jagade svärdfiskar. Dom var byggda så att kapten och en spanare stod uppe i en liten korg som var monterad i en 20 meter hög mast. Där uppe stod dom och körde båten och spanade efter svärdfisk. Svärdfisken vandra genom Messinasundet vår och höst. På dagarna ligger fisken på ytan och sover. När man får syn på en Svärdfisk så kör man i hög fart fram till fisken där den harpuneras. Harpuneraren står i ett långt bogspröt som sticker ut en ca: 20 m framför båten .
Vi la till i marinan i Messina stad. Vi behövde inhandla div. saker. Fick en karta där killen på hamnkontoret prickade ut våra ställen. Sedan gav vi oss av, jag i släptåg efter Björn, som höll mig hårt i handen. Vi skulle försöka ta oss över ett par HÅRT trafikerade gator med minst två filer, där både bilar och motorcyklar körde som dårar. Det var annat än lugnet på havet, trots att det tar i och blåser i fel riktning ibland. Den första affären som vi hade tänkt skulle ha båttillbehör, blev en besvikelse. Tillbehören bestod av marina märkeskläder, som inte passade vår garderob, eller vår plånbok. Supermarketen var inte heller i min smak. Fick inte röra en enda frukt eller grönsak, utan det skulle pekas och GUBBARNA skulle plocka ner i påsarna. Jag tröttnade, eller snarare blev jag förbannad, gick därifrån med en gurka, ett salladshuvud och en påse tomater. Färden tillbaka till båten försökte vi oss på mindre bakgator, men där stod bilar parkerade överallt på trottoarerna.
Natten i båten blev orolig. Det gungade och skvalpade från dyningarna ute från havet och svallvågor från alla fartyg som gick ut och in i hamnen hela natten . Det gjorde att vi rullade fram och tillbaka i sängen hela tiden.
Här ser vi spanaren och kaptenen står högt upp i masten och styr.

Vi fyller Hjalmardrika och lämnar Messinasundet

Fredag 22/5

Efter frukost var det dags att ge Hjalmar lite drickbart. Enligt den Italienska hamnkaptenen skulle det finnas en mack c:a 1 D från marinan. Det blev en hård och skvalpig angöring till bensinmaken med hjälp av två man. Det blir konstig sjö när vind och tidvatten kommer från olika håll.  Hjalmar fick full tank, så nu var det bara att tuffa på vidare. Skönt att komma ut ur Messinasundet.
I dag fick Hjalmar vila bitvis. Det blev en lång dags färd mot nästa hamn, 66 D. Vi bättrar på solbrännan, äter lunch, läser och spanar efter Delfiner. Klockan blir 19.00, innan vi förtöjer vid en pontonbrygga i en nybyggd marina, som redan har många gäster, men det verkar lugnt och fridfullt.
Vi avslutar dagen med att äta middag i marinans restaurang, som sköljs ned med ett tunt lokalt rött vin. Trots att Björn klagat på gammalt vin, så föredrar jag den sorten.

Under hålfoten

Lördagen den 23 maj

Transport dag

I dag hände inte så mycket mer än att vi förflyttades oss utmed hålfoten på Italiens kust.
Björn började på morgonen med att göra ren skrovet från oljefläckar som vi fått i Messina
Klockan 8 gav vi oss iväg efter frukost. Det var Hjalmar som fick jobba på förmiddagen. Sedan blev det fin seglin till framåt 5 tiden Vi hittade en fin vik där vi ankrade för natten . Vi passade på att ta ett bad, det var riktigt skönt . Man kan ju inte klaga när det var 27 garder i vattnet. Ja till och med Alice fick lov att erkänna att det inte var kallt.

Kapten går upp tidigt och bakar så att vi får färskt bräd när vi kommer till Lusia

Söndagen den 24 maj 2009

Hettans dag

I dag hade vi en översegling på 15 timmar till Santa Maria di Leuce.
Inte vet jag med jag tycker det är lite tidigt att fira Lucia så här års och i denna värme. Eftersom överfarten skulle ta så lång tid så gick Björn upp och började åka kl 05.30 När Alice började vakna fram emot halv 8 så hade Björn redan hunnit med att backa en sockerkaka.
För övrigt bestod dagen av hav och åter hav, samt hette. Ja det var långt över 30 grader och medvind så det fläktade inget på båten
I morgon om vädret är med oss skall vi lämna Italien och göra en överfart till Norra Corfu. Ja då är vi äntligen åter i Grekland. När vi kommer dit så skall vi ta lite semester och vila upp oss.

Åter i Grekland. Vad skönt det skall bli

Måndagen den 25 maj 2009

Ja då är vi tillbaka på Grekiskt territorium.

Dagen började med att vi skulle fylla diesel kl. 06. Vilket också ordade sig efter en halvtimmes väntan?
Efter som gårdagen var en söndag så var alla affärer stängda och vi var utan bröd. Men vad gör duktig Alice åt detta. Jo hon går upp samtidigt med Björn och sätter en deg på jäsning. Så till frukost så får vi färskt hembakat bröd i sjögång.
Seglingen över till öarna norr om Korfu var jätte fin, med lagom vind från rätt håll. Vid fyra tiden på eftermiddagen släppte vi ankaret i en fin liten vik med en liten pittoresk by. Här låg vi föresten inblåsta i fjol i 3 dagar när vi var på väg mot Kroatien. Så det är känns lite hemtamt.
Nu när vi kommit fram till Grekland, skall vi ha lite semester och det är möjligt att vi ligger kvar i samma vik även i morgon, och njuter.
Det är också möjligt att vi tar Lufsen och åker in till land i kväll, och att Björn bjuder på middag som tack för färskt bröd han fick i morse.

Björnen får inte igång motorn på Luffsen

Tisdagen den 26 maj

Ja det blev som var lovat. Björn bjöd på middag i går kväll. Han monterade på den lilla motorn på Lufsen så att vi kunde åka i land och äta på en taverna. Vi åkte tvärs över viken in till den lilla by som kanske består av endast ett 10- 15 hus. Dock fans det 5 tavernor att välja bland. Vi hittade ett lite ställe som endast bestod av 4 bord. Killen som hade stället pratade svenska och hade studerat 4 år i Umeå. Han plockade fram det som fans att bjuda på och vi fick en god middag och en trevlig kväll.
När vi skulle ta lufsen och åka hem så ville inte motor starta hur än Björn drog och drog i snöret. Han är väl sur sa Björn och tog tag i årorna. Han muttrade något om att är man född och uppväxt i Nusnäs så kan man väl föra ”Sturkullas” tradition vidare och visa att man kan ro. Men icke. Björn fick ro själv hela vägen ut till Lady Glion.
När vi vaknade på morgonen så var vi ensamma kvar i viken. Alla andra båtar hade givet sig i väg. Natten hade varit båsig och orolig, men nu var det lugnt och fint.
Björn tog och förbarmade sig över Lufsens motor. Den vill inte starta nu heller. Han donade och grejade på alla mjöliga vis. Inte var det något fel på tändstiftet heller. Vad kan det vara fel, for tankarna runt i huvudet på Björn. Då får han en sådan där dum kommentar av Alice. Har du bensin i tanken. Det är klart jag har svarar Björn. När Alice väder sig om och går ner i båten, passar Björn på att fylla bensintanken med bensin. Motor startar på en gång, och Alice kommer upp och frågar vad det var för fel. Vet inte svarar Björn.
Det var meningen att vi skulle ligga kvar i denna vik idag. Men Alice tycke det var långsamt, så vi beslutade att dra vidare. Vi åkte ett par timmar tills vi kom till en fin vik där vi stannade för at äta lunch och bada i det 27 gradiga vatten. När det blev sen eftermiddag så fortsatte vi runt udden till en mysig liten hamn med namnet Kassiopi. Här fans det även en väldigt fin affär med stort sortiment där vi kunde fylla på matförrådet. Kvällens nöje för Alice var att titta på ett av byns original som satt hela kvällen och metade på kajen. Det nappade hela tiden, men han lyckades aldrig få upp någon fisk

Vi passerar Korfustad

Onsdagen den 27 maj 2009

Nu forsätter vi ner efter Korfus ostkust med Albaniens kust bara 1 km bort när vi är som närmast. När vi passerar Korfustad så ligger det ett stort kryssningsfartyg i hamnen. När vi kommer närmare så tycker Björn att fartyget ser på något vis bekant ut i siluetten. Jo mycket riktigt är det inte samma fartyg som är i fonden på vårt bröllops foto som togs på St. Lucia. Hon heter ”Crow Prinsess”
Kvällens natthamn blir Petriti. Här har vi varit många gånger förf och är ett av våra favorit ställen. Det är en typisk Grekisk by med men välskötta trädgårdar. Samt att det finns tavernor som ligger nere på sandstranden. Så när vi sitter och äter vid borden kan vi doppa fötterna i Medelhavet
Är det inte Crow Prinsess? Hon som är med i fonden på vårt bröllopsfoto

Det blev lite svårtuggat för Björnen

Onsdagen den 27 maj

Framme i Pettri ankrade vi upp i viken tillsammans med ett antal båtar av olika valörer, stora och små, med och utan master. Vi slöade och njöt av tillvaron. Det blev mörkt och grått på Albaniensidan, kunde det vara regn. Vi fräschade upp oss för att göra ett strandhugg i Pettri. Lufsens motor startade på första draget, vad det nu kunde bero på????? Tog en promenad i den vackra byn, med dessa underbara trädgårdar med blommande buskar och rosor och vinrankor med begynnande små knoppande vinklasar. Svalkade av oss inne i byns affär, som hade luftkonditionering. Inhandlade ett par flaskor lokalt vin. Tvärs över gatan fanns det en frisersalong. Björn gick in och beställde tid för klippning. Under väntetiden gick vi tillbaka till Tavernan, som vi brukar besöka, för att få en bit mat. Lady Glions kök var stängd denna kväll. Björn saftade i och beställde grillad bläckfisk och en ostsallad, medan jag körde med säkra kort, nämligen grillad kycklingfilé med tillbehör. Vinet blev deras lokala röda som är mycket drickbart. Så fick vi in vår mat som skulle avnjutas tillsammans med vinet. Efter Björns första tugga av bläckfisken, som bara växte i munnen på honom, jag behövde inte fråga hur det smakade eller hur mört det var, tuggan kom tillbaka lite genant på talliken, så var det med den calamarin!!!!!! Jag delade med mig av kycklingfilerna, som inte häller är Björns favorit, men vad hade han för val!!!!! Så var det dags att gå till frisören, som var en ung Grekiska. Björn fick en NEW Loock, som kostade 150 SEK, mycket för pengarna. På återfärden till Lady, mötte vi grannarna som var på väg in till någon av de tre Tavernorna . Ännu har jag inte lyckats med att ställa om Björns ät och sovklocka till Medelhavstid, han kör fortfarande med sin egen variant, bra eller dåligt???? Vi har i alla fall tidiga mornar, eller rättare sagt, Björn, som bjuder på frukost med färskt bröd.

Underbar kväll, men mygg och hett på natten

Torsdagen den 28 maj

Lättjans dag

I dag kom vi inte iväg förän klockan 10 på förmiddagen. Björn var iväg till bagaren och köpte färskt bröd. Han gjorde i ordning frukost och därefter fick Alice bestämma takten över vilket tempo vi skulle han. Vi bestämde att vi skulle göra en kort färd på ca 15 distansminuter ( mot normalt 30-60) över till fastlandet, närmare till en ögrupp som heter Sivota. Vi fick en fin segling på 3 timmar med fin och lagom vind. Ankrade i en fin badvik, där det var 27 garder varmt i vattnet. Här slöade vi resten av dagen, med lunch, siesta och lite småpyssel. När vi hade slöat tillräkligt, så tog vi Lufsen och fräste iväg in till den lilla byn som låg 10 minuter bort. Björn hade varit smart nog att bestämma tidpunkt på dagen för besöket. Siestatid, med påföljd att nästan alla affärer var stängda, till Alices stora förtret. Det blev bara fönster shopping för henne. I stället hamnade vi på ett strandkaffe, där temperaturen var tillräckligt varm för att ölen skulle smaka bra.
Åter till Lady Glion där det blev mera bad och njutning i värmen. Kvällen blev så där underbar som den bara kan bli när den är som bäst. På bordet i sittbrunnen dukades det upp nykokt färskpotatis, matjessill (direkt importerad från Rätt pris i Insjön), och gräddfil samt Jonbulla (knäckebröd) från Häradsbyggden. Till detta serverades ett litet glas med ” hila” på, samt inhemsk öl. 
Vid solnedgången sitter vi fortfarande i kortbyxor och linne och det är 25 grader vart. Det var som att ta ut midsommar firandet i förskott. Kan man ha det bättre?
Men det skulle också komma en natt. Då fick vi för en fin kväll. Det blev en så där natt när lakarna fastnar i svetten på kroppen. Kastade man av sig lakandet så kom myggen. Pest eller kolera vilket skulle man välja. En sak man kan fundera över. Alice påstår att hon blir mera myggbiten än Björn. Vad kan det bero på? Kan det vara så att kvinnoblod smakar sötare och ljuvare, gammalt surt gubbblod.

Preveza

Fredagen den 29 maj 2009

I dag är fören på båten inställd på Preveza.
Preveza är ju vårt slutmål för den här resan, och härifrån skall vi resa hem om en dryg vecka. Vi gör nu en sväng i till Preveza för det är en del praktiska saker som vi skall klar av. Distansen vi färdats för att nå detta mål är 1100 distansminuter, eller i landmil räknat 200 mil. Sedan har Björn lovat Alice att hon som kompensation för gårdagens missade shopping skall få strosa runt bland affärerna i Preveza i stället. Sedan i morgon åker vi vidare ut bland öarna runt Lefkas. I välkända farvatten.
PS jag har hittat gratis internett uppkopling. Hipp hurra Bingo

Preveza, Aktion

Fortsättning på fredag 29/5-09.
 
Björn tog fram våra cyklar. Vi började med att åka till Svensk-bryggan för att träffa Stig. Han låg i sin båt och sov, så vi drog vidare på strandpromenaden in mot stan. Åt en lätt lunch i en av de små gränderna, varefter Björn och jag skildes åt. Jag ville se i vilka affärer det fanns något handlingsbart, men gav upp ganska snart, varmt, varmt och åter varmt. Efter siestan följdes vi åt och inhandlade stora badlakan, liten stekpanna och en kastrull i teflon. Kastrullaffären var en upplevelse. Där fanns all bråte man kan tänka sig behöva under en livstid. Varorna fanns både högt och lågt, travade på varandra, allt från myggnät, möbler, porslin, trädgårdssaker o.s.v. En ficklampa hade behövts för att se in i de mörkaste vrårna
Åkte sedan över till Préveza Marina. Vi skulle äta middag med Björns vän Pavlovs på Tavernan som ligger ett stenkast från Marinan. Det blev en trevlig kväll med god mat och vin. Vädret försämrades under kvällen. Temperaturen sjönk, åskan mullrade och så kom vårt första riktiga regnväder sedan vi lämnade Frankrike. Det fullkomligt vräkte ner med en våldsam hastighet. Lady Glion fick i alla fall en rejäl dusch. Vi fick åka Volvo tillbaka. Pavlovs ville se vår nya båten.

Det är inge kul att dricka surt vin

Lördagen den 30 maj

Vaknade av att det regnade. Björn fixade en ram med myggnät att sätta i nedgånstrappen.
När de öppnade på marinan, kl 8, kom de och påpekade att vi fick lov att flytta oss, för där vi låg skulle de sjösätta en stor båt. Björn väckte Alice hon måste komma upp och hjälpa till. Vi gick ut en ca: 100m och ankrade. Vi hade blivit lovade av Pavlov att han skulle komma med de kartonger med grejer som vi hand plockat ur Glion i höstas. Mycket riktig efter en kvart kom Pavlov. Så det var bara att åka in igen till kajen och hämta kartongerna. När detta var gjort tyckte vi att det var lika bra att ge sig iväg, även fast det regnade. Frukost åt vi när vi kom ut på havet i fritt vatten.
Vi gick söder ut ner mot Lefkas kanal, och broöppning fick vi kl 11. Efter kanalen gick vi ner mot Meganisi, och nu kom solen tillbaka. Vi ankrade i en av Athenia vikarna för bad och avkoppling.
Fram i mot kvällen gick vi in till den lilla byn Vathi ( av mig döpt till lort Vathi). Byn är pittoresk och vacker men vattnet är allt annat än rent.
När Alice skulle bjuda på mat på kvällen, tycket hon att vi skulle prova på det lokala vinet som vi köpte på Korfu När vi var där och handlade gjorde de stor reklam för det lokalt producerade vinet, och framför allt det var billigt. Så vi läste på etiketten och där stod det ”Merlot Cabarnet”. Så vi klippte till och köpte två flaskor. Nu skulle här provas. Vinet var ljusrött och så luktade det tunt. Vi hällde upp två glas och smakade. De ansikts uttryck som visades hade varit värda att bevara för efter värden. Har man lite känsla hur vin skall smaka så var det odrickbart. Alice stora bekymmer resten av kvällen var hur vi skulle göra med vinet. Hälla det i havet är hon för snål till, och dricka upp det, det var omöjligt. Björn föreslog att hon skull ta hem det att dela ut det på Sveatorget i Borlänge. Men hon trodde att inte ens där skulle det finas någon som ville ha det.

Fort Assos och Mamma Mia

Söndagen den 31 maj

Vi gick mot Fort Assos. En färd på ca 5 timmar med delvis fin segling. När vi kom fram hoppade vi i det 29 gradiga vattnet i den fina lagunen som byn ligger vid. Ja Alice låg säkert i och badade i 1 timme.
På kvällen gick vi upp på berget till den vackert belägna restaurangen. Här spelade en lokal Grekisk orkester vacker Grekisk musik. Tittade man ner över byn och havet, samt med denna musik i bakgrunden, var tavlan som hämtad ur filmen Mamma Mia.

Kaptenskan i havet

Måndagen den 1 juni 2009

I dag tog vi en vilodag och låg kvar i den vackra lagunen som denna plats utgör.  Vi började dagen med att ta en promenad upp till Fortet som ligger längst uppe på berget. En promenad efter en smal slingrade väg ca: 2 km med motlut hela vägen. Eftermiddagen ägnades åt bad och avkoppling.  Ja, Kaptenskan låg i havet nästan hela eftermiddagen

Det fins fortfarande kvar av det sura vinet från Korfu

Vasiliki

Onsdagen den 3 juni 2009

Går kvällen avnjöts i sittbrunnen med Alice hemlagade pankakor, med hallon och blåbärssylt. Efter denna utsökt goda måltid inmundade vi ett par gals vitt vin. Där satt vi och njöt i den fina kvällen och såg solen gå ned bakom bergen. Samtidigt tittade vi på de små barnen, som under uppsikt av föräldrar, lekte på kajen. Åldern på barnen var från 1 till 10 år, och dom var kvar och lekte så läng vi orkade vara uppe.
I dag började dagen med ett intensivt regnväder som varade i 10 minuter. Det pågick medans vi satt och åt frukost. Sen sken solen igen och vi lade loss från kajen seglade i väg i den fina vinden. Målet för dagen var Sami. En vacker liten by mitt på Kefallonias ostkust. Denna by byggdes till stora delar upp för att medverka i den stora filmen ”Kapten Corellis mandolin”. Vi kom fram hit på tidig eftermiddag. När vi hade ätit smörgås och en kall öl, så kom det ett sådant där slagregn igen men efter 10 minuter skiner solen igen med 25 garders värme.
Vi får väl se vad vi hittar på för trevligt resten av dagen.
Tittar man ner i frörådet i båten så kan man fortfaraden hitta en och en halv flaska odrickbart lokal producerat vin från Korfu. Kapten på båten funderar vad Alice har tänkt göra med detta vin. Men hon nänns i alla fall inte hälla det över bord.
Är det någon av er läsare som har något förslag vad Alice skall göra med vinet?

Kapten bjuder på middag

Torsdagen den 4 juni

Hur blev då resten av gårdagen i Sami? Jo på kvällen blev det Kaptensmiddag. Kapten gick iväg och gjorde en del inköp i supermarket. Därefter kom han tillbaka och gjorde en egen komponerad måltid med bland annat gräddsås med stekt lök, och smaksatt med honung. Maten fick godkänt av kaptenskan.
Morgonen i dag startade med en liten regnskvätt, innan kaptenskan hade vaknat. Därefter kom solen och det blev en strålande dag. Vi fortsatte vår färd och rundade syndspetsen på ön Ithaka. När vi kom upp mot halva delen av ön hittade vi en fin vik, straks före staden Vathi . Här stannade vi resten av dagen och bland annat badade samt tog en promenad. Kvällen avnjöts i sittbrunnen med god mat och fantastisk sjön värme. När vi satt och åt så kom en sköldpadda och simmade straks intill båten. En vacker syn, samtidigt som solen höll på att gå ner. När temperaturen gick ner under 25 grader tyckte vi det blev kallt. Ja så kallt att det var lika bra att avsluta kvällen.

En vacker morgon

Fredagen den 5 juni 2009

I dag vaknade vi igen till en fantasisk morgon. Solen sken och viken var totalt spegelblank, och det hördes inte ett ljud. Det enda som avbröt tystnaden var  en fiskare som kom och skulle ta upp nät. Det hördes på långt håll, när han sjöng en Grekisk sång, ja han sjöng hela tiden medans han tog upp näten. Vilken härlig morgon. Det var så vackert att till och med Alice tyckte det var värt att komma upp.
Efter att vi avnjutit denna vackra morgon, fortsatte vi över till ön Kastos. Som vanligt stannade vi först i en liten vik för att bada och äta en liten lunchmåltid. Framåt sen eftermiddag fortsatte vi så till den lilla byn, Kastos med samma namn som ön. Kvällen avnjöts med en måltid på den trevliga tavernan med den fina utsikten över havet

Vad stilla mornar kan vara vackra

Åter i Preveza

Lördagen den 6 juni

I dag är det återfärd till Préveza. Vi skall ikväll sammanträffa med Henrik från förtaget Navark. Det är det Svenska företaget som vi köpt båten av. Henrik har rest ner hit för att göra en leveransbesiktning av båten.
När vi hade gått genom Lefakas kanal och passerat bron fick vi en fin segling med halvvid upp mot Prevetza, och Alice njöt i fulla drag.
Vi 8 tiden på kvällen kom Henrik med bil ifrån Athen. Sedan gick vi ut och åt en bit mat på en av Preveza tavernorna.


 


 

Vi får inte sova för indianmusiken

Söndagen den 7 juni

Vi avnjöt en härlig frukost i sittbrunnen. Därefter gjordes en besiktning av båten och klarade av det formella. När detta var gjort och solen stekte på med sin heta värme, kastade vi loss och åkte iväg till en badvik i Amvrakikosa viken. Här njöt vi och badade i det 29 gradiga vattnet. Framåt kvällen gick vi åter till Prevetza. Vi gick även denna kväll på samma taverna som igår.
Åter till båten för att försöka sova. Men det var inte lätt. På kajen stod en musikgrupp och spelade med högtalare för fullt. Om musiken hade varit vacker ändå. Men icke. Den bestod av någon slags sydamerikansk indianmusik. Man spelade samma låtar om och om igen.

Summering av denna seglats

Måndagen den 8 juni 2009

I dag är hemfärd och avslut på denna resa.
Nu är det avrustning av båten och ställa den i ordning så att hon kan klara sig själv i sommar.
Sammanfattning: I stora drag kan vi sammanfatta de olika länderna och säga att om vi börjar med Frankrike. Vi var där så kort tid att det är lite svårt att få någon uppfattning om landet. Men det vi har i minne var att det var dyrt, men med billiga och goda viner.
Korsika. Vacker storslagen natur med många fina vikar.
Sardinien. Norra delen. Där fann vi en vacker skärgård, men sen resten av östra sidan var tråkig med långa transportsträckor med slätstruken kust.
Sisilien: Dyrt och nedsmutsat hav. Det var som att åka i en soptipp hela tiden. Fast även om vi var långt ut från kusten, så flöt det skräp och plast hela vägen
Sydkosten Italien. Samma som Sisilien
Korfu. Stor skillnad mot Italien. Här det rent och fint i havet. Fin natur och här får man ligga gratis i hamnanarna. Sen säljer dom, på vissa ställen biligt lokal producerat vin!!!!!
Lefkas, Kefallinia Ithaka. Detta är trots att vi varit här många gånger den absolut bästa och vackraste delen på hela resan
Vad mer att säga om resan? Det har varit en fantastiskt underbar och intressant resa. Vi har haft det jätte trevligt och rolig tillsammans. Trots att man på en båt lever så tätt inpå varandra så har vi inte någon gång sagt ett ont ord till varandra. Det har bara vid något enstaka tillfälle varit Alice som försökt att få Björn att bättra sig när det gäller att plock ihop kläder efter sig, och göra rent efter sig på toaletten.
Nu är det slut skrivit för denna gång. Men i slutet av juli kommer vi igen, och då har vi hjälp av Vendela och Felicia att skriva.
När det är vackert väder hemma i Brenäs så det skönt att komma hem igen

Elisabet Persson 11.05.2010 12:56

Hej Björn och Alice!!!
En mycket trevlig och underhållande berättelse. Jag har skrattat gott flera gånger. Stort tack !!! Från Elisabet Persson

| Svar

Senaste kommentarer

26.05 | 13:46

HELLO TILL DIN ATTENTION

Du som vill låna pengar, vet inte hur jag ska uttrycka min glädje för att jag själv är redo, jag kom över en fransk affärsman. Han gav ett lån på 550.000. Så jag bestämde mig för att dela tillfället med dig som inte gynnar banker

26.05 | 13:39

HELLO TILL DIN ATTENTION

Du som vill låna pengar, vet inte hur jag ska uttrycka min glädje för att jag själv är redo, jag kom över en fransk affärsman. Han gav ett lån på 550.000. Så jag bestämde mig för att dela tillfället med dig som inte gynnar banker

26.05 | 13:19

HELLO TILL DIN ATTENTION

Du som vill låna pengar, vet inte hur jag ska uttrycka min glädje för att jag själv är redo, jag kom över en fransk affärsman. Han gav ett lån på 550.000. Så jag bestämde mig för att dela tillfället med dig som inte gynnar banker

15.02 | 11:53

Hei Pia ich PeGe
Venligst skriv til Grace lhh@danpilot.dk